<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svima je potreban popodnevni san

Kratke drijemke poboljšavaju pamćenje i podstiču vaše vještine rješavanja problema. Da li to znači da treba redovno da ih praktikujemo?

21. juli 2014, 12:00

Više od 85 odsto sisara spava u kratkim periodima tokom dana, a tu naviku među ljudima uglavnom imaju djeca i starije osobe.

Međutim, istraživanje objavljeno prošlog meseca u žurnalu „Frontiers in Systems Neuroscience“ pokazalo je da adolescenti koji u pauzi između školskih časova drijemaju u trajanju od 50 minuta pokazuju bolje rezultate.

Učenici su u istraživanju dobijali maske za spavanje i zamračenu i tihu spavaonicu u školi.

Naučnici kažu da se time pojačava sposobnost učenja.

Studije na odraslim pokazale su da čak i drijemke od po šest minuta (ne računajući period od pet minuta potreban za uspavljivanje), poboljšavaju pamćenje i ljude čine efikasnijim u rješavanju problema.

Ipak, većina ljudi (80 odsto) uspijeva tek jednom nedjeljno da drijema u posljepodnevnim satima. Najbolje vrijeme za drijemku je između 14 i 15 časova, jer poslije tog vremena, možemo da se po buđenju osjećamo dezorijentisano i bunovno, ali i da poremetimo noćni san.

Drijemke nisu dokaz nečije lijenosti ili loših navika vezanih za spavanje. One su vaš put ka boljem raspoloženju, efikasnijem obavljanju dnevnih zadataka i uopšte zdravijem životu.