<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SNS zatražio odbijanje Ivanićeve kandidature

Srpska napredna stranka (SNS) danas je zvanično od Centralne izborne komisije BiH zatražila da odbije kandidaturu Mladena Ivanića, lidera PDP-a i kandidata za člana Predsjedništva BiH.

21. juli 2014, 12:00

 U pismu upućenom CIK-u SNS traži da se Savezu za promjene, koji je i kandidovao Ivanića, ostavi rok od pet dana da Ivanićevu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH zamijeni drugim, kako kažu, odgovarajućim kandidatom. U dopisu CIK-u naglašeno je da je tokom pregovora o koaliciji, kao i prije same predaje kandidatskih lista, SNS bio izričit u neprihvatanju Ivanićeve kandidature, te da je ova stranka bjanko potpisala kandidatsku listu na insistiranje Mladena Bosića, predsjednika SDS-a.

"Postoji osnovana sumnja da je Bosić zloupotrijebio povjerenje, iskoristio bjanko potpisanu kandidatsku listu, dodao svoj potpis i ime Mladena Ivanića i takav dokument predao na ovjeru CIK-u", navodi se u dopisu.

kandidatura Mladen Ivanic



Naprednjaci u dopisu naglašavaju i da u slučaju Ivanićeve kandidature "konstitutivni element u vidu potpisa predsjednika SNS-a ne odgovara izjavi volje potpisnika, pa se kao takav smatra ništavnim".

U SNS-u ne namjeravaju odustati od osporavanja Ivanićeve kandidature, a ukoliko CIK odluči da u njegovoj kandidaturi nema ništa sporno, slučaj će završiti na Sudu BiH.