<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nigerijske vlasti znaju gdje se nalazi preko 200 otetih djevojaka

Žrtve Boko Harama

Nigerijski zvaničnici tvrde da znaju lokaciju na kojoj se nalaze djevojke koje su teroristi Boko Harama kidnapovali prije četiri mjeseca, ali da čekaju trenutak kada će biti najsigurnije pokrenuti akciju njihovog oslobađanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

22. juli 2014, 12:00

 U nigerijskoj prijestolnici Abuji održan je sastanak snaga sigurnosti, a nakon istog se novinarima obratio predsjednik nigerijske tajne policije Ita Ekpenyong, koji je tom prilikom kazao da pouzdano znaju gdje se kidnapovane djevojke nalaze, ali da ih ne žele ishitrenim potezom dovesti u opasnost.

Istakavši da se akcija oslobađanja djevojaka planira korak po korak, Ekpenyong je kazao da nisu realne krtike na račun vlade da nije uložila dovoljno napora da se kidnapovane oslobode.

I načelnik Generalštaba nigerijske vojske Alex Badeh tvrdi da vojska zna gdje se nalaze kidnapovane djevojke, ali da njihovo oslobađanje mora biti provedeno veoma pažljivo.

Pripadnici terorističke organizacije Boko Haram su 14. aprila kidnapovali više od 200 djevojaka iz škole u Chiboku u pokrajini Borno. Njih 54 je uspjelo pobjeći od terorista, dok se za 219 djevojaka još uvijek traga.

Lideri Boko Harama zahtijevaju da se za oslobađanje djevojaka, prethodno iz nigerijskih zatvora puste zarobljeni pripadnici te organizacije.