<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Norvežanima više ne treba keš

Norvežani bi do 2020. godine mogli u potpunosti da prestanu da koriste novac u gotovini, ocjenjuju finansijski stručnjaci.

22. juli 2014, 12:00

U Norveškoj se, trenutno, keš koristi u samo pet odsto transakcija, a vodeća norveška finansijska korporacija, Finans Norge, smatra da bi ta nordijska zemlja trebalo da iskorijeni korišćenje keša do 2020. godine, prenosi Raša Tudej (Russia Today).

Međutim, analitičari ocjenjuju da bi ljudi trebalo da budu u mogućnosti da kupuju i bez kartica.

Finans Norge, firma koja predstavlja više od 200 finansijskih institucija i grupa u zemlji, zagovara eliminaciju transakcija baziranih na kešu u Norveškoj, uz objašnjenje da bi se na taj način spriječili problemi sa finansijskim kriminalom, pljačkama i pranjem novca.

"Plaćanje kešom predstavlja tako mali procenat transakcija u društvu, da bismo mogli i bez njega", navodi se u saopštenju korporacije Finans Norge.

Iz te korporacije navode i da je korišćenje kartica u prvoj polovini godine povećano 8,6 odsto, te da "državu keš skupo košta" i da transakcije kešom čine samo pet odsto ukupnih transakcija u Norveškoj, a manja upotreba keša zabilježena je samo u Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Međutim, analitičari upozoravaju da bi potpuna eliminacija keša mogla poremetiti sistem slobode plaćanja.

"Mora biti omogućeno da kupac sam odluči na koji će način plaćati, da li želi da to bude zabilježeno, ili ne", kazao je analitičar Guri Melbi.

"Mislim i da je naivno vjerovati da će kriminal nestati sa povlačenjem keša. Svedoci smo da kriminal zahvata sve segmente, a banke i elektronski načini plaćanja nisu izuzetak", dodao je on, i zaključio da "prilike za razvoj kriminala ne zavise od načina plaćanja".

Analitičari smatraju i da je za privatnost građana bitno da imaju mogućnost da nešto kupe a da ne ostavljaju elektronski trag kupovine, prenosi Raša Tudej.