<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poplave i ukrajinska kriza uticali na broj turista u Crnoj Gori

Sezona već proglašena propalom

Nestabilne vremenske prilike koje od početka ljetnje sezone prate turiste u Crnoj Gori jedan su od razloga zašto su turistički radnici na početku jula ovu sezonu već proglasili propalom.

22. juli 2014, 12:00

 Međutim, prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, broj turista je iz dana u dan sve veći. Trenutno na crnogorskom primorju boravi oko 115 hiljada turista. Skoro polovina turista od ukupnog broja odmara se u crnogorskoj metropoli turizma Budvi.

Budva privlačna za strance

Ako se zna da je turizam jedna od najvažnijih grana privrede Crne Gore, onda nije ni čudno zašto se u Crnoj Gori skoro svaki dan govori o uspješnosti sezone i broju gostiju. Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, u Crnoj Gori boravi 115.215 turista, što je na istom nivou kao i prethodne godine, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije.

Prema njihovim riječima, najveći  rast u broju posjeta, od čak 11 posto, bilježi Budva. 

"Tome je doprinio upravo završeni Sea Dance festival. Oko 80 hiljada ljudi je u toku tri dana trajanja festivala posjetilo koncertni prostor na Jazu, a brojni posjetioci su i nakon završetka nastavili boravak u Budvi“, ističu u NATO-u. 

Prema tim podacima, u Budvi boravi skoro 60 hiljada turista, polovina od ukupnog broja koji su u Crnoj Gori.  Skoro 95 posto turista koji borave u Budvi su stranci.

Budva je i dalje grad koji turisti iz Rusije ne zaobilaze. Priliv investicija iz Rusije koji je bio prisutan na crnogorskom primorju posljednih deset godina rezultirao je time da veliki broj Rusa kupi nekretnine u Budvi. Takođe, turisti iz Srbije i Bosne i Hercegovine u velikom broju borave u Budvi.

Kriza u Ukrajini i poplave u regionu utiču na sezonu

Posjeta u drugim primorskim opštinama nije kakva se očekivala uoči sezone. Primjetan je pad broja gostiju. A to što je došlo manje turista, mnogi povezuju sa situacijom u Ukrajini, poplavama u regionu, kao i nedavno održanim Svjetskim prvenstvom u fudbalu.  

Zahvaljujući dobroj promociji grada, u Kotor svakodnevno stižu kruzeri koji dovode po nekoliko hiljada turista. Samo u jednom danu, početkom jula, kruzeri su u Kotor doveli osam hiljada turista. U Kotor stižu turisti sa svih strana svijeta. Primjetan je značajan dolazak turista iz Kine i Japana. Takođe, ima i Brazilaca, Španaca i Engleza.

Visoke cijene u kafićima, jeftinije u prodavnicama

Kada je riječ o cijenama hrane i pića, kao i u svakom ljetovalištu, što ste bliže plaži, to je skuplje. Tako u Budvi za sendvič ili hamburger morate izdvojiti oko dva eura. Espreso kafa košta oko 1,5 euro, dok su sokovi oko dva eura. Za one koji se odluče da hranu i piće kupuju u prodavnicama, hljeb košta 0,60 eura, flaširana voda od jednog litra nešto više od 0,5 eura, mlijeko 0,8 eura, dok su cijene voća i povrća od 0,3-2 eura.

Ljepote sjevera Crne Gore privlačne za turiste iz svih krajeva svijeta

Ako je crnogorsko primorje centar dešavanja u ovom  periodu godine, na sjeveru Crne Gore zadovoljni su posjetom turista, kojih kako kažu u turističkim organizacijama opština na sjeveru, ima iz svih krajeva svijeta.

Visoki planinski vrhovi, čist vazduh, veliki broj planinskih jezera, dobre staze za planinarenje i alpinizam, velika su šansa sjevera Crne Gore.

Iz pljevaljske turističke organizacije kažu da imaju veći broj gostiju, nego prošle godine, a ništa manje nijesu zadovoljni u Plavu, Bijelom Polju i na Žabljaku.

Žabljak uglavnom posjećuju turisti iz Rusije, Poljske, Češke, Slovenije, Francuske. U špicu sezone najveći broj gostiju čine Crnogorci i Srbi, dok Plav sve više posjećuju i Britanci, Nijemci, Francuzi i Belgijanci.