<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sve je spremno za početak festivala: Danas počinje Kratkofil Plus

Otvaranje festivala je zakazano za večeras u 21 čas na tvrđavi Kastel...

22. juli 2014, 12:00

“Sve je spremno za otvaranje Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus iako je ove godine izostala adekvatna podrška državnih institucija, te je veći dio programa ostvaren zahvaljujući Ambasadi SAD-a u BiH, Kancelariji specijalnog predstavnika EU i UNICEF-u”, istakla je Darija Buzaković, direktorica festivala.

Otvaranje je zakazano za večeras u 21 čas na tvrđavi Kastel, a nakon premijere filmova snimljenih u sklopu Kratkofil Juniora prikazaće se prvi takmičarski blok i dugometražni film “Ping Pong ljeto”, u sklopu programa Panorama Plus. Takmičarski program ove godine čini 31 film iz 25 zemalja uključujući dva iz Bosne i Hercegovine.

U slučaju kiše, sve projekcije najavljene za Otvoreno kino Kastel biće pomjerene u prostorije Gradskog Pozorišta Jazavac.

Ovogodišnji program je upotpunjen saradnjom sa Kancelarijom UNICEF-a u BiH, koji u kampanju “Govorimo o mogućnostima” uključio i program Kratkofil Juniora, što podrazumijeva aktivno učestvovanje djece sa poteškoćama u razvoju. Upravo će filmovima snimljenim zahvaljujući ovoj saradnji biti otvoren ovogodišnji Kratkofil Plus.

Osim programa planiranog za otvaranje, drugo veče će biti prikazan druga dva takmičarska bloka, dok će posljednjeg dana Festivala publika moći pogledati posljednji takmičarski blok i dokumentarni film “Pogrebnik”, u okviru programa Panorama Plus.

Organizatori ističu da će ove godine u okviru Panorame Plus po prvi put prikazati filmovi u savremenoj DCP tehnologiji.

Osim projekcija na tvrđavi Kastel, najavljen je i prateći program, koji će se održati u prostorijama Doma omladine. U sklopu pratećeg programa, za 23.07. u 19:00 časova zakazana je promocija knjige Dejana Ognjanovića “Zavodnik”, kao i master class 24.07. u 19h, koji će održati Jovana Nikolić iz produkcijske kuće “Prababa” iz Beograda.

Drugog i trećeg dana festival prikazaće se i jednominutni filmovi snimljeni u okviru kampanje „Shvatite nas ozbiljno - govorimo o mogućnostima“ koju realizuje NVO Genesis Project u partnerstvu sa UNICEF-om, USAID-om i Delegacijom Evropske komisije u BiH.

Osmi međunarodni filmski festival Kratkofil Plus trajaće do 24. jula.  

Ping Pong ljeto, SAD, igrani film, 92 minuta



Prikazivanje filma Ping Pong ljeto omogućila je Američka ambasada u BiH, koja je i ove godine pružila podršku festivalu Kratkofil Plus. Radnja je smještena u 1985 godinu i prati Rad Miraclea, stidljivog 13-godišnjaka koji je opsjednut dvema stvarima – ping pongom i hip hopom.

Tokom porodičnog odmora u Ocean Cityu Rad stiče novog najboljeg prijatelja, prvu ljubav, postaje meta bogatih, rasističkih lokalnih siledžija i pronalazi neočekivanog mentora u odbačenom susjedu. Ping Pong ljeto priča o dobu u životima kada vas svi okolo tretiraju kao tuđina iako duboko u sebi znate da ste „funky svježi“ koliko je to moguće.

Prema riječima reditelja Michael Tullya cilj ovog filma nije bio snimanje omaža filmovima 80-ih, već stvaranje autentičnog ostvarenja iz ove epohe.

„Želio sam stvoriti film koji se može okarakterisati kao komedija, ali i poštovati dramu svojstvenu ranom tinejdžerskom dobu, kada i najmanji momenti mogu izgledati ogromni. U tim godinama ne trebaju vam stvari kao što su smrt ili ekstremna drama da dobijete osjećaj kako su životni ulozi ogromni. Htio sam ispričati priču koja oslikava i poštuje moju adolescenciju, umjesto da uvodim nekakvu lažnu holivudsku tragediju. Iako film ne mogu okarakterisati kao autobiografiju, on je definitivno jako ličan“, rekao je reditelj Michael Tully.

Pogrebnik, Srbija, dokumentarni film, 52 minuta



Bata, porijeklom Srbin, napušta rodnu Njemačku, da bi se u Srbiji zaposlio u međunarodnom pogrebnom preduzeću svog tasta Drnde. "Drnda Internacional", sa sjedištem u Požarevcu, njegov tast osnovao je po povratku u rodnu zemlju nakon što je radio u Njemačkoj i Austriji.

Firma je danas međunarodni posao sa više od 26 mrtvačkih kola, koja Srbe koji su umrli u inostranstvu dovozi kući, ili prevozi i tijela turista čiji su se odmori u Srbiji završili tragično.

Firma je trenutno u fazi poslovanja kada smišlja promotivne oglase i razvija poslovnu strategiju, a Bata je konstantno na relacijama između Istočne i Zapadne Evrope, prevozeći leševe. Uprkos Batinim nastojanjima da ostane sabran, težak posao ostavlja traga na njemu. Uostalom, i pogrebnicima je potrebno da se opuste.

Kamera u filmu je u potpunosti bazirana na Batu, bez poklanjanja pažnje samim leševima, tako da film nije morbidna priča o smrti već neočekivan portret jednog pogrebnika. Pogrebnik je film o tome kako živimo i radimo za željenu budućnost, dok nam životi prolaze.

Članovi žirija Kratkofil Plus 2014.

Članovi žirija koji će na Kratkofilu Plus dodijeliti Grand Prix za najbolji film, te specijalne nagrade su:

Eva Pavlicova

Eva Pavlicova diplomirala je Pravo u Bratislavi te Režiju i produkciju na školi film u Zlinu. Jedan je od osnivača Kinečko magazina pokrenutog 2010. godine, gdje radi kao urednik i izvršni producent.

Pored toga, jedan je od osnivača kompanije FILMTOPIA, koje se razvila u svojevrsnu distribucijsku laboratoriju koja istražuje nove načine distribuisanja filmova, posebno kada je u pitanju nezavisna kinematografija. Od 2012. godine festivalski je direktor Međunarodnog festivala animiranih filmova Fest Anča. U slobodno vrijeme fokusirana je na snimanje eksperimentalnih filmova.

Elin Bennett

Elin Bennett je rediteljka, medijska producentica i edukatorica iz Štokholma. Njena strast je upotreba filmskog medija kao oruđa socijalne promjene sa posebnim interesovanjem za polnu jednakost.

Programski je urednik i bivši programski direktor filmskog festivala Flimmer koji se održava u gradu Norrköpin, koji ove godine slavi 60 godina postojanja.

Miloš Milošević

Miloš Milošević rođen je 1980. godine u Beogradu. Završio je Filozofski fakultet u Begradu smijer psihologija i radi kao školski psiholog u XV beogradskoj gimnaziji.

 Autor je više od 40 kratkih igranih i dokumentarnih filmova, a pored filma bavim se fotografijom, dizajnom i fudbalom. 2009. godine učestvovao je, kao režiser i montažer, na nekoliko poznatih međunarodnih projekata kao što su Pangea Day, Charter of compassion TED Fondacije i City one minutes holandskog Sandberg institute.

Međunarodni žiri dodijeliće veliku nagradu festivala Grand Prix, biće dodijeljena nagrada za najbolji regionalni film, nagrada publike, a žiriju je ostavljena mogućnost i da dodijeli specijalne nagrade.

Više o programu i dešavanjima na Kratkofilu plus možete naći na internet stranici festivala