<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jednu kompaniju prodao Guglu, drugu Tviteru – treća zarađuje više od obje

Kompjuterski preduzetnik Ori Elon prodao je jednu kompaniju “Guglu”, drugu “Tviteru”, a sada njegova nova kompanija, nakon godinu dana, zarađuje više od obje zajedno, piše “Biznis insajder”.

22. juli 2014, 12:00

 Elon (33) je osnivač kompanije “Urban kompas ink”, u kojoj je izvršni predsjednik. Takođe je radio u “Guglu”, na čelu tima koji je 2009. integrisao tehnologiju i algoritme pretraživača “Orin” sa “Guglovim”.

“Gugl” je otkupio ekskluzivna prava da koristi pretraživački algoritam 2006. Tehnološki gigant tada je, takođe, unajmio Elona.

Mladi preduzetnik je “Gugl” napustio 2010. i osnovao “Džalpan”, gdje je bio izvršni direktor i predsjednik. Kompaniju je 2011. prodao “Tviteru”. Prethodno je radio kao direktor inženjerskog odjeljenja u kancelariji “Tvitera” u Njujorku.

Prošle godine pokrenuo je treću kompaniju, “Urban kompas”, koja pomaže Njujorčanima da kupuju i iznajmljuju nekretnine.

Elon kaže da su investitori ohrabrili njega i koosnivača kompanije Roberta Refkina da uzmu više sredstava kako bi lansirali “Urban kompas” i u drugim gradova SAD. Očekuje se da će kompanija proširiti u Bostonu, Vašingtonu, Čikagu i možda u San Francisku kasnije ove godine.

Elon je ponosan što njegova kompanija zarađuje od prvog dana. 

-Napravili smo dobar posao i rastemo, uglavnom uz preporuku – kaže on.

Mjesečni prihod premašio je šest brojki i uvećao se 10 puta od prošlog juna. “Urban kompas”, lansiran prošle jeseni, narastao je pet puta brže otkako je kompanija počela s radom. Radi sa lokalnim agentima za nekretnine na osnovu provizije. Kompanija ternutno zapošljava više od 100 ljudi, a do kraja godine očekuje se da će se broj ljudi udvostručiti.

Elon kaže da njegova tehnologija značajno smanjuje količinu vremena potrebnu za pronalazak kuće.

Njegova kompanija ponosi se tačnim spiskom nekretnina, koji je dostupan i preko aplikacije na mobilnom. Adrese se prikazuju na mapi, poput “Guglove”, a tu su i fotografije objekta. Ako želite da vidite neki stan, “Urban kompas” će vam sastaviti turu obilaska. Kompanija po zaključenom ugovoru uzima između 0 i 15 odsto od cijene.

“Urban kompas” nije na prodaju

Iako je prodao dvije kompanije, Elon kaže da je “Urban kompas” drugačiji.

- Ne želim ovaj put da prodam firmu. Smišljanje ideja i stvaranje tehnologije je uzbudljivo, ali uzgajati kompaniju je još uzbudljivije, posebno onu koju klijenti vole – zaključio je on.