<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta će Tužilaštvo uraditi sa poslovnim partnerima Lagumdžije i Dodika? Posao za kuma, rođaka, savjetnika...

Nakon što je zastupnica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević upozorila na to da je otkrivena afera sa štampanjem ličnih karata i vozačkih dozvola teška 104 miliona maraka, a koja povezuje lidere SNSD-a i SDP-a BiH Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžiju, ona je od glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića zatražila da odmah reaguje.

22. juli 2014, 12:00

 "Tužiteljstvo BiH dobilo je revizorske izvještaje za ukupno sedam institucija, koje su dobile mišljenje sa rezervom, među kojima je i IDDEEA. Nakon što je u Tužiteljstvu BiH analizirano dostavljeno izvješće, upućena je naredba prema nadležnim policijskim agencijama, da se izvrše određene provjere", kažu nam jučer iz Tužilaštva BiH. 

Naime, iz Ureda za reviziju BiH u izvještaju za prošlu godinu upozorili su na sklapanje nezakonitog ugovora teškog 104 miliona KM za nabavku ličnih karata i vozačkih dozvola između Agencije za izdavanje identifikacionih dokumenata BiH (IDDEEA) i firme Muehlbauer, za koju je potpis stavio njen tadašnji direktor Danilo Petrović, zet Nebojše Radmanovića, koji je u međuvremenu napustio ovu firmu. Pandurević je ustvrdila i da su sa tom kompanijom vlasnički povezani, putem svojih rođaka i prijatelja, i Dodik i Lagumdžija. Kako? Firma Muehlbauer d.o.o. Banja Luka je u njemačko-srpskom vlasništvu: Muehlbauer AG Njemačka ima 60 posto udjela, a NITES (čiji su vlasnici Zoran Korać, Dodikov savjetnik, te Miodrag Škrbić, prijatelj Zlatka Lagumdžije) posjeduje 40 posto vlasništva. Rješenje o registraciji NITES-a doneseno je 7. aprila 2011.

Piše: Jelena Milanović

Oslobođenje.ba