<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Goran Zubac ostaje na čelu SIPA-e

Sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine završena je danas, ali na sjednici nije bilo dovoljno glasova da se razmatra slučaj direktora Državne agencije za istage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca nakon što mu je Ministarstvo sigurnosti BiH oduzelo dozvolu za pristup tajnim podacima.

22. juli 2014, 12:00

Rješenje o zabrani pristupa tajnim podacima donio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar nakon što ga je Tužilaštvo BiH obavijestilo da je protiv Zupca podignuta i potvrđena optužnica za nesavjestan rad u službi, a Ćavar je ranije kazao da je oduzimanje dozvole privremeno do okončanja sudskog postupka.

Nema dovoljno glasova

Kako je novinarima kazao predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić, za razmatranje ovog rješenja bilo je šest od potrebnih sedam glasova te je najavio da će se Nezavisni odbor o ovome izjasniti kada se osigura dovoljan broj glasova za razmatranje inicijative.

- Iako to pitanje nije uvršteno na dnevni red, upoznali smo se o materijalima koji je podijeljen svim članovima Nezavisnog odbora - pojasnio je Krunić.

Usaglašeno je da se uputi hitan zaključak Ustavnopravnoj komisiji Parlamentarne skupštine BiH jer je kroz diskusiju zaključeno da postoji problem pravne prirode, odnosno da različiti organi koji su vezani za ovaj predmet različito tumače pravne propise.

- Pojavila se konkurencija propisa. Kada to kažem mislim na Zakon o nezavisnim policijskim tijelima s jedne strane i s druge na Zakon o policijskim službenicima te s treće Poslovnik o radu Nezavisnog odbora, koji je usvojen od oba doma parlamenta BiH i treba da se poštuje. Dakle, pojavila su se različita tumačenja o primatu u primjeni propisa koji su veoma važni, a jedino ovlašteno tijelo za davanje autentičnog tumačenja je Ustavnopravna komisija - istaknuo je Krunić.

Taj zaključak Nezavisnog odbora danas će biti hitno upućen nadležnoj komisiji, a bit će odlučeno da li će Nezavisni odbor imati vremena da sačeka autentično tumačenje pravnih akata te će se sjednice shodno tome i zakazivati.

Inicijativa legitimna i moguća

Na pitanje novinara da li je Zubac direktor SIPA-e ili ne, Krunić je kazao da je Zubac direktor SIPA-e u punom ovlaštenju što se tiče Nezavisnog odbora jer oni do sada nisu imali primjedbe na njegov rad.

- Što se tiče inicijative zamjenika ministra sigurnosti BiH, to je legitimno i moguće, ali ona će biti razmotrena kada bude osiguran dovoljan broj glasova za razmatranje te inicijative i nakon kompletno provedonog postupka te će se o tome odlučivati kao i o svakom drugom predmetu - ističe Krunić.

On tvrdi da nije doveden u pitanje rad SIPA-e te je usaglašeno da to nije nadležnost Nezavisnog odbora i oni se ne trebaju baviti pitanjem pristupa tajnim podacima jer to nije njihova nadležnost.

Naglašeno je da njihova nadležnost nije ni činjenica da se protiv Zupca vodi postupak kod pravosudnih organa.

Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi, jer tokom februarskih protesta nije odgovorio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH te odbio angažirati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Direktor SIPA-e nakon sjednice Nezavisnog odbora nije želio davati izjave za medije.