<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otkriveni nepoznati detalji iz života Del Boja

Britanski komičar Dejvid Džejson, domaćoj publici sigurno je najprepoznatljiviji po liku Dereka Trotera "Del Boja", koga je tumačio u kultnoj humorističnoj seriji "Mućke".

22. juli 2014, 12:00

Nedavno je u izdanju “Profila” objavljena Džejsonova autobiografija “Moj život”, u kojoj slavni glumac na duhovit i opušten način, kao da je i sam jedan od otkačenih likova koje je tumačio, opisuje događaje koje je proživio, od siromašnog djetinjstva, preko ličnih tragedija, pa sve do ponovo pronađene sreće uz drugu suprugu Džil i njihovu djevojčicu koju je dobio u 61. godini života.

Kako objašnjava Džejson, niz puta se nalazio u smrtnoj opasnosti, a jedna od njegovih potencijalno najsmrtonosnijih avantura bio je ronilački izlet na egzotičnim Djevičanskim ostrvima. Tokom ronjenja u nemirnom moru ostao je zarobljen u valovima, ekipa s kojom je došao nije mogla da ga pronađe, pa se jedva dokopao obližnje stijene na kojoj je proveo sate na jakom suncu, bez vode, usred ničega.

- Ne znam koliko sam dugo bio bez svijesti, ali nakon što sam se osvijestio, seo sam i u prvi tren imao osjećaj – da je sve bio san, a ja sam u krevetu s Džil na sigurnom u našem apartmanu- piše Džejson, koji se tada prisjetio svih važnijih trenutakau svom životu.

Njegovo prvo glumačko iskustvo bilo je u školskoj predstavi “Rat kraj puta”, u kojoj je morao da zamijeni kolegu koji se razboleio. Nikako mu se nije sviđala ideja da igra u školskoj predstavi.

- Dakle, ja sam želeo glavnu ulogu u školskoj predstavi isto koliko sam želio da me neko učestalo bode u oko vrućim štapom. U mom nemoćnom, dječačkom mozgu gluma je bila stvar za djevojčice, ženskasta aktivnost i vrlo vjerovatno je podrazumokevala nošenje neke sramotne odkeće i sigurno bi izazivala podsmokeh od strane drugova, skeća se Džejson.

Ali, na kraju, mu se gluma poprilično svidjela, jer je mogao da izostaje iz škole i ponekad da putuje, a i odvukla ga je od “lošeg društva” u koje je upao.

Prvo je jedva dobijao ikakve poslove, uglavnom u pozorištu, a ime je promijenio, jer je glumac sa imenom Dejvid Vajt, već postojao. Dejvid se sjetio legende o “Džejsonu i Astronautima” i odabrao je umjetničko ime: Dejvid Džejson.

Malo više sreće imao je s “Mućkama”, iako ga ni tamo, na početku serijala, nisu željeli, ali ulogu je ipak dobio, a lik Del Boja je oblikovao prema sjećanju na svog poznanika iz vremena dok je još radio kao električar.

“Mućke” nisu dobile dobar rejting i bile su pred otkazivanjem, ali ih je spasio štrajk na BBC-ju pa je serija reprizirana i tek je tada osvojila gledaoce.