<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zatvoren konkurs za najbolji mural u Prijedoru

Zatvoren je konkurs za dodjelu nagrade "Paola de Manincor" za najbolji mural u Prijedoru 2014. godine kojeg drugu godinu za redom raspisuje Udruženje likovnih umjetnika Prijedora.

22. juli 2014, 12:00

Nagrada se dodjeljuje u okviru projekta "Prijedor grad murala" u kom će se svake godine po jedna javna površina u Prijedoru prekriti umjetničkim radovima iz cijelog svijeta. Ovo je jedan od projekata putem kojeg umjetnici Prijedora nastoje učvrstiti status ovog grada kao grada slikara i slikarstva iz kog potiče veliki broj bosanskohercegovačkih umjetnika. Osim toga projekat je rezultat višegodišnje decentralizovane saradnje dvaju bratskih regija, Potkozarja i Trentina u Italiji.

Nagrada nosi ime italijanske umjetnice iz Trenta koja je 1998. godine oslikala prvi mural u Prijedoru zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara. Paola de Manincor, renomirana italijanska umjetnica murala, svoj umjetnički pečat ostavila je u svim krajevima svijeta, od SAD-a do Italije, od Kine do Prijedora.

Na konkurs za dodjelu druge po redu nagrade "Paola de Manincor" za najbolji mural u Prijedoru do zatvaranja je pristiglo ukupno 104 prijedloga. Od toga je 6 proglašeno nevažećim, a od onih koji su trenutno u trci za glavnu nagradu u iznosu od 3000KM, najveći dio poslanih radova je iz Srbije (40) zatim Bosne i Hercegovine (30), Hrvatske (8), Poljske (5), Crne Gore (3). Po jedan prijedlog stigao je iz Italije, Španije, Njemačke i Slovačke.

Stručni žiri odabraće pobjednika u toku ove sedmice anonimnim glasanjem. Objava imena pobjednika i uručenje nagradne plakete planirani su za 8.avgust ove godine kada će u Muzeju Kozare biti upriličena i izložba pristiglih prijedloga.

Nakon toga sa umjetnikom - dobitnikom nagrade Paola de Manincor biće dogovoren termin za oslikavanje pobjedničkog murala na prethodno odabranoj fasadi u glavnoj ulici u Prijedoru.

Projekat "Prijedor grad murala" podržali su grad Prijedor, Udruženje Projekt Prijedor i Autonomna Provincija Trento iz Italije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Opština Lavis i porodica Paole de Manincor te brojni drugi partneri i prijatelji projekta.