<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SAD nema dokaze da je Rusija umiješana u obaranje malezijskog aviona

Američki obavještajci

Istaknuti američki obavještajci saopćili su da nemaju dokaze o direktnom učešću ruske vlade u vezi s obaranjem aviona "Malasyan Airlines", navodeći da su letjelicu najvjerovatnije greškom oborile proruske snage u Ukrajini.

23. juli 2014, 12:00

Putnički avion najvjerovatnije je oborila raketa zemlja-zrak ruske proizvodnje SA-11, koju su ispalile proruske snage na istoku Ukrajine, naveli su američki obavještajci, ocjenjujući da je Rusija odgovorna za "stvaranje uvjeta" koji su doveli do obaranja aviona.

Američki obavještajci, koji nisu željeli da budu imenovani, naveli su da su Rusi naoružavali proruske snage na istoku Ukrajine, ali da nemaju direktne dokaze da je raketa ispaljena s ruske teritorije.

Ostaje nejasno "ko je i zašto povukao obarač", dodali su američki obavještajci.

Oni su naveli i da ne znaju da je neko od Rusa bio na mjestu lansiranja rakete, prenijela je agencija AP.

Zvaničnici smatraju da je najvjerovatnije objašnjenje da je avion oboren greškom i da je raketu ispalila "slabo obučena grupa".

Oni su podsjetili na prethodne incidente u kojima su i ruske i američke snage greškom oborile civilne avione.

Sovjetski bombarder je 1983. godine greškom oborio korejski avion, a američka mornarica je 1988. godine greškom oborila iranski putnički avion, prenijela je agencija AFP.

State Department je nekoliko sati ranije najavio da će objaviti obavještajne podatke, koji potkrijepljuju tvrdnje Washingtona da je avion "Malaysia Airlinesa" u četvrtak oborila raketa ispaljena s dijela teritorije Ukrajine pod kontrolom proruskih snaga.

Predstavnica za medije State Departmenta rekla je novinarima da SAD vjeruju da je avion oborila raketa zemlja-zrak ruske proizvodnje SA-11, ispaljena s dijela teritorije istočne Ukrajine, uz granicu s Rusijom.

Američki predsjednik Barack Obama posjetio je holandsku ambasadu u Washingtonu, gdje je otvorena knjiga žalosti za 298 žrtava nesreće, od kojih su 193 Holanđani.

SAD se neće zaustaviti dok se ne zadovolji pravda u slučaju obaranja malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine, naveo je Obama u knjizi žalosti.

"Riječima se ne može opisati tuga koju svijet osjeća zbog tog gubitka. Ona je još jača zbog dubokih prijateljskih veza naše dvije zemlje" - napisao je Obama.

"Vezani tim prijateljstvom, nećemo se smiriti dok ne budemo sigurni da je pravda zadovoljena" - naveo je predsjednik SAD.

Portparol Bijele kuće Josh Earnest izjavio je novinarima da Washington ne vidi da je još postignut dovoljan nivo saradnje s međunarodnim istražiteljima zaduženim za istragu pada aviona, prenosi Tanjug.

Međunarodnim istražiteljima i dalje je potreban potpuno slobodan pristup mjestu pada aviona, rekao je Earnest, pozivajući ruskog predsjednika Vladimira Putina da iskoristi svoj uticaj kod proruskih snaga na istoku Ukrajine i to omogući.