<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Deset godina od obnavljanja Starog mosta

Danas se navršava tačno deset godina otkad je obnovljen i spektakularno otvoren Stari most u Mostaru.

23. juli 2014, 12:00

 Jubilej će biti obilježen nizom kulturnih manifestacija i prigodnim programom, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). Sinoć je predstavljena monografija „Mostar – beskrajna priča“, a u predstavljanju je učestvovao Klaus Kinkel, diplomata i bivši ministar vanjskih poslova Njemačke, koji je pisao i predgovor za knjigu. Danas će biti održan Forum „Mostar 2014-10 godina poslije” te otvoren Interpretacijski muzej, smješten u ambijentalnom prostoru Ćerekovića dućana u staroj gradskoj jezgri.

Stari most u Mostaru srušen je nakon 427 godina. Bombardovale su ga snage Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) 1993. godine, iako za to još niko nije odgovarao.

Sagrađen je između 1556. i 1557. godine, a djelo je turskog graditelja Mimara Hajrudina prema naredbi Sulejmana Veličanstvenog. Legenda kaže da Hajrudin po završetku gradnje, nije imao hrabrosti da posmatra skidanje skela sa mosta. Napustio je grad i čekao da telal objavi vijest o tome, a od te vijesti zavisilo je da li će Hajrudin postati slavan i bogat ili će biti pogubljen. Kada su skele uklonjene nad Neretvom se pojavio kameni polumjesec čudesnog izgleda i ljepote, prenosi Patria.

Obnova Starog mosta trajala je godinama, a za javnost je svečano otvoren 23. jula 2004. godine. Godinu poslije, UNESCO ga je uvrstio na listu svjetske kulturne baštine.

Stari most jedan je od simbola BiH, a Mostar godišnje posjeti stotine hiljada turista koji se dive ljepoti jedinstvenog kamenog mosta. Stari most bio je i još uvijek je inspiracija piscima, slikarima, fotografima, pjevačima, te su brojne bilješke o njegovoj ljepoti.

Inače, u nedjelju će biti održani 448. tradicionalni skokovi sa Starog mosta s početkom u 16:00 sati. Očekuje se veliki broj skakača iz BiH, zemalja u okruženju, ali i svijeta.