<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Silicijumska dolina kao država?

Milijarder Tim Drejper ima čudan san, da dodatno podijeli SAD, odnosno da od Kalifornije napravi novih šest saveznih država. U centru bi bila Silicijumska dolina.

23. juli 2014, 12:00

Drejper je za svoju inicijativu uspio da prikupi zavidnih 1,3 miliona potpisa (7% glasačkog tijela) što je dovoljno da se predlog nađe na glasanju 2016. godine.

Iako je malo vjerovatno da će "Šest Kalifornija" pomoću glasova postati stvarnost, Drejperova bizarna ideja je postala fenomen o kome mnogo govori u Kaliforniji i u svjetskim medijima.

Reakcije su očekivane - od podsmijeha, preko oštrog protivljenja, do možda i bizarnog podržavanja. U svakom slučaju Drejper nastavlja da vodi kampanju objašnjavajući da bi svaka od šest novih država lakše mogla da se bori sa svojim problemima.

Los Anđeles sa okolinom bi mogao sam da donosi novu poresku politiku i podsticajne mjere kako bi zadržao filmsku industriju u gradu, San Dijego bi mogao da se posveti imigracionoj krizi, dok bi manje naseljene i slabije razvijene nove države bez tereta "velikih" mogle da donose povoljne odluke za svoj razvoj.

Naravno, u srcu svega je Silicijumska dolina, koja bi konačno mogla relativno nezavisno da upravlja sobom, tokovima novca i poreskom politikom na način na koji milijarderi kojima je ona baza, mlade IT snage i pokretači svjetske ekonomije iz visokotehnološkog sektora misle da je jedini ispravan.

Ostavljajući po strani činjenicu da je Drejper bio i republikanac, i demokrata, ali i "nezavisni", za cijelu priču je važno da je on uspješan poslovni čovjek, investitor i neko sa milijardama na računu.

"Ovo nije partijska stvar", insistira Drejper.

Ipak, djeluje da je prije svega u pitanju "bogataška stvar".

"Njegovu kuću", Silicijumsku dolinu, činilo bi osam okruga ukupne populacije oko 5 miliona. Ta nova država bi postala ubjedljivo najbogatija u SAD, sa najvećim prosječnim prihodima po glavi stanovnika, dok bi "nova" Centralna Kalifornija bila najsiromašnija u SAD.

Ovako, Kalifornija je osma najjača ekonomija na cijelom svijetu, sa 7,8% nezaposlenosti i 18,5 miliona radno sposobnog stanovništva. Prosječan prihod je 47,4 hiljade dolara godišnje, a ukupan privrednog proizvoda savezne države je 2,05 biliona dolara.

Silicijumska dolina čini dobar dio tog privrednog proizvoda, a prosječna plata je trenutno oko 63 hiljade dolara. Što se IT sektora tiče, tu su stvari još bolje i prosjek je oko 140 hiljada dolara na godišnjem nivou.

Inače, ovo nije prvi put da neko želi da cijepa Kaliforniju, a posljednji relativno ozbiljan pokušaj zabilježen je 1859. godine.