<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

MH17: Crne kutije kod Britanaca

London

Ukrajinske vlasti su saopštile da su crne kutije sa oborenog leta MH17 stigle u Veliku Britaniju, gdje će započeti analiza podataka.

23. juli 2014, 12:00

Uređaji su bili u rukama proruskih separatista nekoliko dana, a zatim su predati istražnom timu iz Malezije. Dogovoreno je da britanski tim bude zadužen za skidanje podataka.

Prve analize će izvršiti holandski i ukrajinski timovi, iako je ruska strana insistirala na tome da crne kutije obradi međunarodni tim koji bi funkcionisao pod okriljem Ujedinjenih nacija.

"Pristali smo na zahtjev Holandjie da istražitelji za avionske nesreće iz Farnboroa povrate podatke sa crnih kutija MH17", saopštio je ranije britanski premijer Dejvid Kameron.

Kameron je kasnije pozvao Rusiju da "pomogne u istrazi tako što će izaći sa istinom i otkriti vrijedne informacije o tome šta se zaista desilo sa letom MH17".

"Boing 777" kompanije "Malezija erlajnz" pao je u četrvtak u region oko Donjecka gdje se vode borbe između vojske Ukrajine i proruskih separatista. Poginulo je 298 ljudi, a vjeruje se da je avion oboren raketom zemlja-vazduh.

Rusija krivi Ukrajinu za obaranje aviona, dok vlasti u Kijevu i Zapad odgovornost svaljuju na proruske separatiste i Moskvu.

Ukrajina je prepustila Holandiji vodeću ulogu u istrazi uzroka pada malezijskog aviona, izjavio je holandski premijer Mark Rute i naveo da će prva tijela žrtava avionske nesreće na istoku Ukrajine stići danas u Holandiju.

Identifikacija ostataka mogla bi, prema njegovim rečima, potrajati nekoliko nedjelja ili meseci.