<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svečano otvoren Kratkofil Plus 2014.

Premijernim prikazivanjem filmova snimljenih u sklopu projekta Kratkofil Junior juče je na prepunom otvorenom kinu na Kastelu svečano otvoren 8. međunarodni filmski festival Kratkofil Plus 2014.

23. juli 2014, 12:00

Darija Buzaković, direktorica festivala je u obraćanju publici istakla kako je ovogodišnji festival, uz brojne nedaće i neprilike uspio da zatvori takmičarski program i obezbijedi revijalne filmove prvenstveno zahvaljujući pomoći Američe ambasade u BiH, Delegaciji EU u BiH i UNICEF-u.

Maria Stavropoulos, predstavnica američke ambasade u BiH koja svoju podršku festivalu daje od samog početka 2007. godine, publici je poželjela da ove, kao i dosadašnjih godina, dobro zabavi i uživa u vrhunskim filmskim ostvarenjima.



U svom obraćanju publici Andy McGuffie, šef komunikacija i portparol Delegacije EU u BiH okarakterisao je Kratkofil Plus kao jedan od najprepoznativljijih brendova kako Banja Luke tako i cijele Bosne i Hercegovine.

„Zadovoljstvo je biti dio Kratkofila plus, koji iz godine i godine postaje sve značajniji kulturni događaj na ovim prostorima. Delegacija EU u BiH će nastaviti svoju podršku i u budućnosti“, rekao je McGuffie.



Ovogodišnji festival ostvario je i posebnu saradnju sa UNICEF-om uz čiju pomoć je realizovan projekat Kratkofil Junior, u sklopu njihove kampanje “Govorimo o mogućnostima” čiji je cilj ukazati na prava i mogućnosti djece sa teškocama u razvoju. Nineta Popović, voditeljica Komunikacija za razvoj u UNICEF-u istakla je da su upravo projekti kao što je Junior najbolji način da se razbiju predrasude o djeci sa teškoćama u razvoju i pruži prilika da zajedno sa svojim vršnjacima pokažu svoj puni potencijal. Kampanju „Govorimo o mogućnostima“, provode UNICEF i lokalni partneri od 2013. godine, uz podršku USAID-a i Delegacije EU u BiH.

Nakon što su mališani Kratkofil Juniora svečano proglasili festival otvorenim, publika je imala priliku pogledati prvi takmičarski blok te film „Ping Pong ljeto“ u sklopu Panorame plus.



Današnji program počinje već od 19 časova kada će se održati promocija romana „Zavodnik“ Dejana Ognjanovića. Od 21 čas na otvorenom kinu Kastel prikazaće se dva takmičarska bloka. U slučaju kiše, projekcije zakazane za Kastel održaće se u Gradskom Pozorištu Jazavac.