<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Amazonskom plemenu prijeti nestanak, zarazili se gripom u dodiru s vanjskim svijetom

Brazilska Fondacija za zaštitu autohtonih plemena (FUNAI) potvrdila je početkom ovog mjeseca da su amazonska plemena, koja nikad u prošlosti nisu doživjela kontakt s ostatkom svijeta, sada tu stvar učinila samoinicijativno. To je svakako rijedak događaj koji, ako nas je nešto istorija naučila, gotovo uvijek završava prijetnjama, nasiljem i smrću - naravno za slabiju i tehnološki inferiorniju populaciju.

24. juli 2014, 12:00

Antropolozi se užasavaju ovog poteza jer strahuju da će se autohtona plemena zaraziti bolestima na koje nisu imuna.

Njihov najcrnji scenarij uskoro je potvrdila udruga FUNAI koja je objavila da su se pojedini članovi plemena, koji su samostalno kontaktirali vanjski svijet, zaista zarazili gripom. Bolest koja je u prošlosti znala uništiti čitave populacije.

Prema boji i načinu ukrašavanja kože, znanstvenici smatraju da se radi o plemenu Chitonahua u zabačenoj brazilskoj pokrajini Acre. Izolirana zajednica prije nekog vremena je kontaktirala drugo pleme koje je moralo napustiti Peru zbog prijetnji ilegalnih šumara i trgovaca drogom koji koriste tamošnju rijeku Xinane.

Dva plemena mirno su koegzistirala otprilike tri tjedna.

Tijekom tog vremena petero muškaraca i dvije žene, članovi plemena Chitonahua koji su došli u kontakt s novopridošlim peruanskim plemenom, oboljeli su od gripe. Zbog toga su odlučili kontaktirati vanjski svijet u potrazi za medicinskom pomoći. Liječnici su im dali lijekove i cijepili ih.

Nažalost, oboljeli su se odmah vratili u selo bez ikakvog upozorenja. Liječnici sad strahuju da će zaraziti čitavo selo zbog čega bi velik broj njih mogao umrijeti.

Udruge za zaštitu autohtonih plemena strahuju da su se pripadnici Chitonahua prilikom kontakta zarazili još nekim bolestima. Stoga su u prašumu poslali još liječničkih ekipa, ali očekuje se da će do plemena stići tek idućeg mjeseca. U međuvremenu, liječnici i znanstvenici se nadaju da se bolest nije proširila čitavim plemenom.