<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko ne zasluži neće biti pozvan

Safet Sušić

Utakmicom protiv Kipra naša nogometna reprezentacija 9. septembra započinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. Za selektora Safeta Sušića, koji nakon svjetske želi prvi put odvesti BiH i na evropsku smotru, vremena je i mnogo i malo.

24. juli 2014, 12:00

 Okosnicu „Zmajeva" činit će tim koji je nastupao u Brazilu. No, prostora ima i za nove igrače koji, naravno, zadovolje kriterije selektora.  

'Rano je razmišljati o tome ko će igrati. Tek kad počne sezone pratit ću kandidate, gledati kako i koliko ko igra za svoj klub. Meni je interes da svi nastupaju u klubovima i da spremni dođu na pripreme reprezentacije. Možda će protiv Kipra biti problem sastaviti ekipu. Nekima neće ni početi prvenstvo kada budem morao odrediti spisak. Već u oktobru će biti drugačije. 

U reprezentaciju će biti pozivani samo oni što igraju u dobrim klubovima, ligama i nisu rezerve. Oni što igraju u manjim klubovima i slabijim ligama moraju tamo biti najbolji kako bi dobili poziv u reprezentaciju - kaže Sušić na početku razgovora za „Dnevni avaz".  

Među potencijalnim novim igračima često se spominje mladi štoper Standarda iz Liježa Dino Arslanagić. On je nosio dres svih mlađih selekcija Belgije, ali je odlučio da u budućnosti zaigra za BiH. 

'Na njega se vjerovatno još ne može računati. On mora promijeniti fudbalsko državljanstvo, a koliko sam upoznat, do sada ništa nije uradio. Ove godine ga zbog toga, najvjerovatnije, nećemo vidjeti u dresu BiH', pojašnjava selektor „Zmajeva".

Još jednog štopera bi bh. javnost ponovo rado vidjela u državnom dresu. Ervin Zukanović je ovog ljeta otišao i u jaču ligu. Iz belgijskog Genta na posudbi je u italijanskom Kjevu, gdje je već na dobrom putu da opravda epitet pojačanja kluba iz Verone.

'I za njega važe isti kriteriji. Ako bude igrao u Italiji, bit će pozvan. On je dobar igrač, ali je ranije bio malo nestrpljiv', govori Pape. 

Senijad Ibričić se oprostio od dresa reprezentacije. U pismu kojim se obratio bh. javnosti, između ostalog, kazao je kako mu je žao što nije dobio ni minute na SP-u u Brazilu, a svi ostali igrači su upisali minutažu.  

'Odluka o oproštaju je njegova. U Brazilu nisam vodio statistiku koliko ko igra. Šteta ako je bio sam, ali nisu ni dva golmana ulazila, znači da nije usamljen. Ibričić je jedno vrijeme bio konstanto pozivan. U jednom momentu za prijateljsku utakmicu u Inzbruku nije bio tu jer nije igrao u klubu. Poslije je ponovo zaigrao i to sam uzeo u obzir kod odabira igrača', za kraj kaže Sušić, piše dnevniavaz.ba