<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Smrtna kazna za ubistvo novinarke AP-a koja je preživjela ranjavanje u Sarajevu

Sud u Kabulu

Afganistanski policajac proglašen je krivim za ubistvo fotoreporterke AP-a Anje Niendrighaus. Sud u Kabulu osudio ga je na smrtnu kaznu.

24. juli 2014, 12:00

 Suci Okružnog suda u Kabulu proglasili su zapovjednika policijske jedinice Naqibulaha krivim za ubistvo i izdaju zbog napada na međunarodne novinare u jugoistočnom gradu Hostu. Novinari su se pripremali za izvještavanje o prvom krugu predsjedničkih izbora. 

Naqibulah je osuđen i na četiri godine zatvora zbog ranjavanja novinarke AP-a Kathy Gannon u istom napadu. 

Policajac je tokom suđenja tvrdio da nije normalna osoba, ali su suci odbacili njegove tvrdnje. Osporavao je i navode da je u Pakistanu prošao obuku za ekstremiste te da je tamo samo dobio liječničku njegu. 

Presuda Okružnog suda u Kabulu je prvostepena i osuđeni ima pravo na žalbu u roku od 15 dana pred Žalbenim sudom, a potom i pred Vrhovnim sudom. 

Dvije novinarke, njemačka i kanadska, bile su u udaljenom gradiću na afganistanskoj granici s Pakistanom kada je došlo do incidenta. 

Njih dvije nalazile su se u vozilu koje je bilo dio konvoja radnika angažiranih za predsjedničke izbore koji se održavaju u subotu. Konvoj su osiguravali pripadnici afganistanske vojske i policije. 

Dok su čekali da konvoj krene s jedne kontrolne točke, vozilu je prišao policajac, uzviknuo "Allahu ekber" i počeo pucati, izjavio je svjedok koji se nalazio s njima u automobilu. 

Niedringhaus je izvještavala iz nekoliko ratnih zona, a među njima su bile one u Kuvajtu, Iraku, Libiji, Gazi, a sve je počelo 90-ih na Balkanu. Počeci na Balkanu bili su teški pa ju je prvog dana misije u Sarajevu pogodio snajperist. 

Na protestima u Beogradu 1997. godine pregaženo joj je stopalo i slomljeno na tri mjesta. Godinu dana kasnije granata je pogodila automobil kojim se vozila na Kosovu, a 1999. godine u Albaniji nalazila se u grupi novinara koju je NATO greškom bombardirao.