<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zvanično: Avion Er Alžira se srušio

Alžir

Avion "Er Alžira" sa 110 putnika i 6 članova posade, koji je nestao s radara 50 minuta po polijetanju iz Burkine Faso, se srušio, potvrdili su zvaničnici.

24. juli 2014, 12:00

 Ranije je objavljeno da su francuski lovci krenuli u potragu za avionom u kom su većinu putnika činili Francuzi, a alžirski mediji su objavili da je su svi putnici i članovi posade poginuli.

Ruska RIA novosti se poziva na izvještaj alžirske TV Al-Nahar i navodi da je avion pao u blizini prijestonice Nigera Nijameja i "da se pretpostavlja da su svi putnici poginuli". Isto javlja i kineski CCTV. 

Međutim, moguće je da je došlo do greške prilikom prenošenja izvještaja, jer bi to značilo da je kurs leta drastično promijenjen i da je AH5017 odmah po uzlijetanju skrenuo na istok.

Prema dostupnim informacijama, pilot je jutros u 1.38h zatražio promjenu kursa zbog slabe vidljivosti, jake oluje i blizine drugog putničkog aviona kod granice Malija sa Alžirom, poslije čega je izgubljen kontakt sa letjelicom. 

Zbog toga je vjerovatnije da se izvještaji o padu odnose na rijeku Niger, koja protiče i kroz Mali. 

Francusko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da je "na letu vjerovatno bilo mnogo putnika iz Francuske", zbog čega je u Parizu uspostavljen krizni štab, a dva francuska vojna aviona su krenula u potragu. 

Prema izvještajima agencija, na letu AH5017 bilo je najmanje 50 putnika iz Francuske. Španski mediji su objavili da su dva pilota i četiri člana kabinskog osoblja bili Španci. 

"Dva 'miraža 2000' stacionirana u Africi će pretraživati područje od desticije na kojoj je posljednji put avion bio duž rute kojom je trebalo da ide", rekao je portparol farncuske vojske, prenio je Rojters. 

Avion je nestao rano jutros, a alžirska nacionalna kompanija "Er Alžir" je saopštila samo da je "uspostavljen hitan protokol" i da će obavijestiti javnost o detaljima. 

U pitanju je avion "Mekdonel Daglas MD-83" privatne španske kompanije "Svifter" na čarter liniji Uagadugu (Burkina Faso) - Alžir (Alžir) kojom rukovodi "Er Alžir". "Svifter" je saopštio da "nema kontakta s letjelicom". 

"Navigacione službe izgubile su kontakt s avionom Er Alžira koji leti iz Uagadugua u Alžir, 50 minuta nakon što je poletio", saopštila je alžirska avio/kompanija, javila je alžirska nacinalna novinska agencija APS, preneo je AFP. 

Avion je poletio u 00:45h po lokalnom vremenu, promjena kursa je zatražena u 01:38h, a trebalo je da sleti u Alžir u 5:40h. 

Kako je za AFP rekao neimenovani izvor iz "Er Alžira", a kasnije su to potvrdili i zvaničnici iz Burkine Faso. pilot je u blizini granice s Alžirom zatražio promjenu kursa zbog slabe vidljivosti i zbog blizine drugog putničkog aviona na letu Alžir-Bamako. 

"Signal je izgubljen nakon te poruke, iznad Malija", rekao je izvor.