<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Weird Al Yankovic dominira listom najprodavanijih albuma (video)

LOS ANĐELES

Američki komičar i pjevač Weird Al Yankovic, najpoznatiji po parodijama poznatih muzičkih hitova, prvi put se našao na čelu liste najprodavanijih albuma u SAD.

24. juli 2014, 12:00

 Njegov album "Mandatory Fun", koji je rezultat uspjeha na internetu dva video snimka sa parodijama prošlogodišnjih hitova - "Happy" Farela Vilijamsa i "Blurred Lines" Robina Tikea, trenutno je najprodavaniji u Americi.

Ovaj 54-ogodišnji kalifornijski "otkačeni" umjetnik započeo je muzičku karijeru parodirajući Majkla Džeksona.

Slavu je stekao 1984. svojom verzijom Džeksonove pjesme "Beat It" (Briši) koju je preimenovao u "Eat It" (Pojedi to).

"Mandatory Fun" je prvi parodijski album koji se našao na samom vrhu američke liste najprodavanijih albuma od 1963. Takođe je i najprodavaniji album u toku jedne nedjelje u posljednjih 20 godina. Samo prošle sedmice prodat je u 104.000 primjeraka.

Pored pomenutih hitova, na albumu se našla i parodija pjesme "Royals" novozelandske pjevačice Lorde, preimenovane u "Foil" (aluminijumska folija), koja predstavlja odu prehrambenoj ambalaži, a koja je trenutno veliki hit na internetu.

Yankovic je tokom karijere prodao više od 12 miliona albuma i snimio više od 150 parodija i originalnih pjesama. Ima tri Gremi nagrade, kao i tri zlatne i pet platinastih ploča u SAD.