<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izrael će nastaviti sa napadima na Gazu

Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će Izrael nastaviti s napadima na Gazu kako bi uspostavio sigurnost na svome teritoriju, javlja Anadolu Agency (AA).

24. juli 2014, 12:00

 Nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Philipom Hammondom, premijer Netanyahu je potvrdio novinarima da će izraelska vojska nastaviti s napadima na Gazu.

"Vojnu operaciju smo pokrenuli kako bismo uspostavili sigurnost i blagostanje za izraelski narod i zato ćemo i dalje nastaviti s napadima. Uradit ćemo sve što je potrebno da bismo zaštitili izraelski narod", rekao je Netanyahu.

Napominje kako je cilj kopnenih napada na Pojas Gaze da se unište tuneli koje je iskopao Hamas iz Pojasa Gaze prema Izraelu.

"Kopnenu ofanzivu na Gazu smo pokrenuli kako bismo u potpunosti uništili tunele koje je izgradio Hamas. Nema garancije da će vojne operacije sto posto biti uspješne, ali nastavljamo s operacijama kako bi ostvarili konkretne uspjehe", kazao je izraelski premijer.

Na kraju se zahvalio premijeru Hammondu i britanskoj aviokompaniji "Brithish Airways" zbog toga što je nastavila s letovima na liniji za Tel Aviv.

S druge strane, izraelski ministar unutrašnjih poslova Gideon Sa'ar je izjavio da Izrael mora nastaviti s napadima na Pojas Gaze.

"Izrael mora nastaviti s napadima na Pojas Gaze ako želi da se zaštiti od raketa koje ispaljuje Hamas", istakao je izraelski ministar.

Podsjećamo, od 7. jula, Izrael izvodi zračne i napade s mora pod izgovorom zaustavljanja raketnih napada iz Gaze. U prošli četvrtak navečer, Izrael je počeo i kopneni napad na Gazu, poslavši na hiljade vojnika na palestinski teritorij.

U operaciji je do sada život izgubilo više od 740, a ranjeno više od 4.630 osoba, a devastirana su kompletna naselja u Gazi.