<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Guardian piše: Da li sada imate razloga da se plašite letenja?

Da li je zaista iracionalno izbjegavati putovanje avionom, poslije nesreća koje su se dogodile u kratkom vremenskom razdoblju?

25. juli 2014, 12:00

U razmaku od svega nekoliko dana, pao je avion Malaysia Airlines, zatim TransAsia i na posljetku Air Algerie.

Ipak, to i dalje ne znači da su šanse da poginete usljed pada aviona veće.

Strah od letenja vrlo je rasprostranjen, iako se u bezbjednost ulaže sve više. Prema posljednjem izveštaju svjetske bezbjednosti letenja, u 2013. bilo je 90 nesreća vezanih za komercijalne letove. Samo devet je dovelo do fatalnog ishoda i to za 173 ljudi.

Ovakav broj je naravno veliki, naročito ako se doda ukupnom broju žrtava prošle nedjelje – 350 – u tragedijama na letovima MH17 i TransAsia. Međutim, treba gledati širu sliku.

U prošloj godini obavljeno je 32 miliona letova, što znači da je manje od jednog od 300.000 imalo nesreću, a jedan od 3.000.000 sa fatalnim ishodom.

Dakle, letenje vas vjerovatno neće ubiti, ali nešto drugo može – strah od letenja.

Na primer, neposredno poslije terorističkog napada na kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra, veliki broj Amerikanaca prestao je da leti avionom i okrenuo se drumskom saobraćaju. U toj godini, broj putničkih milja pao je između 12 i 20 odsto.

Međutim, pošto je drumski saobraćaj opasniji od avionskog, bilo je daleko više saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. Na kraju godine, dobijen je zbir od 1.595 smrtnih slučajeva.

Kada je riječ o saobraćaju, najriskantnija je svakako vožnja motora. Gledano prema jednakoj pređenoj kilometraži, motori su 3.000 puta smrtonosniji od letenja. Putovanje automobilom ili kamionom je oko 100 puta smrtonosnije od putovanja avionom.

Putovanje vozom je najbezbjedniji prevoz na tlu – svega dva puta smrtonosniji od letenja.

Tragična istina je da ćete svakako umrijeti. Prošle godine, širom sveta, umrlo je 55 miliona ljudi, što znači da 7,9 od svakih 1.000 stanovnika planete umre svake godine. Većina ne izgubi život u saobraćaju (ni drumskom ni avio) – većinu ubiju srčani udar i rak.

Izvor B 92