<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovjerena kandidatura Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH

PDP čiji je Ivanić predsjednik, ranije je od Centralne izborne komisije BiH dobio ovjeru kojom mu je omogućeno da predloži svog kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, ali ta stranka to nije učinila. Umjesto PDP-a kandidaturu Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH u ime Saveza za promjene dostavio je SDS.

25. juli 2014, 12:00

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ovjerila je kandidaturu Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH u ime Saveza za promjene, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA).

Obavijest o ovjeri kandidatskih listi koje je jučer, u prvom krugu odobrio CIK BiH, bit će danas dostavljene političkim strankama i koalicijama, nakon čega će uslijediti rok od dva dana u okviru kojeg nezadovoljna strana može uložiti prigovor.

Centralna izborna komisija BiH je, nakon provjera, jučer ovjerila  480 kandidatskih listi sa ukupno 4.272 kandidata, dok je za 272 kandidatske liste provjerom utvrđeno da sadrže nedostatke i u vezi stim Centralna izborna komisija BiH će političke subjekte čije liste sadrže nedostatke obavjestiti da u roku od 5 dana otklone nedostatke na listama.

Podnesene su inače, 753 kandidatske liste sa ukupno 7.892 kandidata.

Srpska napredana stranka (SNS) koja čini dio koalicije Savez za promjene sa SDS-om u dva navrata je dostavljala obavijest CIK-u BiH, prvi put o tome da li je Ivanić kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, a potom je jučer SNS dostavio i novi pismeni podnesak. SNS, naime pokušava osporiti kandidaturu Ivanića jer, kako navode, ta stranka ga nije podržala kao zajedničkog kandidata Saveza za promjene.

PDP čiji je Ivanić predsjednik, ranije je od Centralne izborne komisije BiH dobio ovjeru kojom mu je omogućeno da predloži svog kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, ali ta stranka to nije učinila.

Umjesto PDP-a kandidaturu Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH u ime Saveza za promjene dostavio je SDS.

Kako ne postoji dupla kandidatura Ivanića, CIK BiH je u skladu sa Izbornim zakonom BiH, potvrđeno je za AA izvršio ovjeru kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH kojeg je predložio SDS.

Osim SDS-a kandidaturu predsjednika PDP-a Mladena Ivanića za srpskog člana Predsjedništva BiH u okviru deklaracije o uspostavi Saveza za promjene, iako on zvanično čini koaliciji SDS-SNS, podržavaju i  NDP, SRS Republike Srpske, Srpska alternativa, te predstavnici nekoliko nevladinih organizacija (NVO).