<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dancima je sreća u genima

Što je neka nacija genetski sličnija stanovnicima Danske, to je bolje rangirana u ispitivanjima stepena životnog zadovoljstva, pokazuje studija.

25. juli 2014, 12:00

Za to što su godinama prema svim istraživanjima najsrećnija nacija na planeti, Danci dijelom mogu da zahvale i genetici. Tragajući za odgovorom na pitanje u čemu je tajna sreće ovog naroda, naučnike je zanimalo da li, osim visokog životnog standarda, ima nečeg i u genima. Rezultat studije profesora sa britanskog Univerziteta Vorvik pokazao je da što je neka nacija genetski sličnija sunarodnicima Hansa Kristijana Andersena, to je bila bolje rangirana u ispitivanjima stepena životnog zadovoljstva, prenosi Politika.

„Studija je koristila tri vrste dokaza i suprotno našim početnim pretpostavkama, ima razloga da vjerujemo da genetika može pomoći da razumemo zašto je neka nacija manje ili više srećna od druge”, rekao je jedan od autora.

Naučnici su razmatrali podatke iz 131 države i to iz različitih istraživanja i, osim genetske sličnosti, uzeli u obzir i uticaj drugih činilaca kao što su bruto domaći proizvod, kultura, religija, geografija, stanje ekonomije.

Drugi dokaz na koji ukazuju da bi potkrepili svoje nalaze, jeste veza između sreće i mutacije gena koji utiče na apsorpciju serotonina, neurotransmitera za koji se vjeruje da utiče na raspoloženje. Iako se o tome još raspravlja, smatra se da je jedna verzija tog gena povezana sa nižim nivoom životnog zadovoljstva. Danci i Holanđani, među 30 nacija, imaju najmanje ljudi sa takvom verzijom gena.

Naučnici su, takođe, nastojali da utvrde i da li se uočena veza između sreće i genetike održala kroz generacije i geografski, preko kontinenata i Atlantskog okeana.

„Koristili smo podatke o stepenu sreće kod Amerikanaca i upoređivali ih sa podacima iz područja odakle su došli njihovi preci. Postoji neobjašnjiva pozitivna korelacija između toga koliko su neke nacije srećne danas i sreće Amerikanaca čiji preci potiču iz tih nacija, čak bez obzira na njihovu religiju i to koliko novca imaju”, naveo je jedan od istraživača.

Prema prošlogodišnjem izveštaju, stepen sreće stanovnika Danske je na skali od jedan do deset označen sa 7,69. Sledile su redom Norveška, Holandija, Švajcarska i Švedska.