<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

“Mont d’Or” osvojio grand prix Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus 2014.

Za uverljivu glumu i priču u kojoj svako može da se prepozna, Grand Prix za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus 2014 dobio je belgijski film “Mont d’Or” rediteljke Karen Vazquez Guadarrama.

25. juli 2014, 12:00

Film prati naivnu, nevinu i nemoguću ljubavnu priču devetogodišnje Nine, koja se ludo zaljubljuje u momka svoje rođake sa kojom provodi odmor na selu. Na nespretan i pomalo komičan način, Nina se suočava sa ovim novim i nepoznatim osjećanjima.

Osim glavne, žiri je dodijelio još pet nagrada, a prvi put od početka festivala specijalnu nagradu žirija dobio je film koji se nije našao u takmičarskoj konkurenciji. U pitanju su filmovi snimljeni u sklopu projekta Kratkofil Junior koji je ove godine ostvaren u saradnji sa UNICEF-om u sklopu njihove kampanje „Govorimo o mogućnostima“. Kampanju, čiji je cilj ukazati na prava i mogućnosti djece sa teškoćama u razvoju, provode UNICEF i lokalni partneri od 2013. godine, uz podršku USAID-a i Delegacije EU u BiH.

Nagradu za najbolji eksperimentalni film dobio je „Sjenka tvog osmjeha“ reditelja Alekseja Dmitrijeva iz Rusije, koji je prema riječim žirija vratio VHS kao medij na veliki ekran i time nas pdsjetio na mnoge lijepe uspomene. Za elegantan i odmjeren način bavljenja kontroverznom temom, nagradu za najbolji dokumentarni film dobija „Najveći“ rediteljke Kataržine Gondek iz Poljske. Nagradu za najbolji animirani film ove godine dobila su dva ostvarenja, i to film „Pande“ reditelja Matuša Vizara iz Slovačke i „Koda“ koji je režirao irski reditelj Alan Holly. Film Boles slovenačke rediteljke Špele Čadež najbolji je regionalni film, sa svojom dirljivom pričom o samoći ostvarenu izvanrednom tehnikom animacije, likovima i atmosferom. Nagradu publike osvojio je film "Audicija" iz Francuske, reditelja Pjera Ninea (Pierre Niney).

Dodjelom nagrada i prikazivanjem dokumentarnog filma „Pogrebnik“ zatvoren je osmi Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus 2014., na kojem su i ove godine sve festivalske večeri održane na prepunom otvorenom kinu banjalučke tvrđave Kastel.

Iako je izostala adekvatna podrška državnih institucija, festivalski i revijalni program uspješno je zaokružen, a prema riječima predstavnika Američke ambasade u BiH, Kancelarije specijalnog predstavnika u EU i UNICEF-a, koji su ove godine pružili najveću podršku festivalu, Kratkofil Plus iz godine u godinu prerasta u jedan od najprepoznatljivijih kulturnih brendova Bosne i Hercegovine, te će se pdrška ovih institucija nastaviti i u budućnosti.