<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas se obilježava Bajram

PRAZNIK

Muslimani u BiH i širom svijeta obilježavaju danas Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj jednomjesečnog posta. Redakcija BUKE svim vjernicima želi Srećan Bajram, ličnu i porodičnu sreću!

28. juli 2014, 12:00

Prvi dan Bajrama počinje jutarnjom molitvom u džamiji kojom se najavljuju veseli praznični dani, pa se među vjernicima ovaj praznik smatra i “praznikom položenog ispita”.

Ramazanski bajram traje tri dana. Dan šehida biće obilježen drugog dana Bajrama u utorak, 29. jula 2014, a odlukom Rijaseta IZ drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida.

Na Dan šehida se obilaze šehidska mezarja, ide u posjete šehidskim porodicama, prouči hatma za šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu.

Centralna bajramska svečanost će se održati u Sarajevu u Gazi Husrev begovoj džamiji. Bajram namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović, koji će od 10 do 13 sati primiti i mnogobrojne ugledne goste iz javnog života na tradicionalnom bajramskom čestitanju.


U povodu Ramazankog bajrama muftija banjalučki dr. Osman-ef. Kozlić je uputio čestitku svim muslimanima u kojoj naglašava da su dani Bajrama dani radosti.


-Svim muslimanima koji su postili, a i onima koji iz opravdanih razloga nisu bili u stanju izvršiti ovu islamsku dužnost, želim čestitati na istrajnosti u proteklim danima i zamoliti Uzvišenog Allaha da primi njihovo dobro djelu i obilno ih sevapima nagradi – stoji u bajramskog poruci muftije Kozlića.

Poziva muslimane da bajramsnke dane provedu uz svoje porodice, prijatelje i komšije.

-Počastimo svoje rođake, prijatelje i komšije baklavom, neka i oni osjete bajramsku radost – ističe banjalučki muftija. Ne zaboravimo na taj dan one koji više nisu s nama, naše šehide. Obiđimo njihova mezarja i osnažimo se sjećanjem na njihovu žrtvu i doprinos općem dobru – podsjeća muftija Kozlić.

Bajramska poruka muftije banjalučki završava riječima iz Kur’ana: “O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Boga je onaj koji ga se najviše boji. (Kur'an). Bajram šerif mubarek olsun

BAJRAMSKI OBIČAJI

Čisti i ukrašeni domovi, kuće i sokaci simbol su bajramskog praznika, a praktikuje se i oblačenje najljepše odjeće i svečanih odijela.

Ovaj praznik uglavnom se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova. Tom prilikom se razmjenjuju čestitke i bajramluci, a narednih dana se obilaze komšije, dalja rodbina i prijatelji. U pojedinim mjestima praksa je da se prvi dan Bajrama provede u krugu porodice, drugi dan se obilaze mezarja. Drugi dan Bajrama je ujedno i Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Bajramski praznik predstavlja i posebnu radost za djecu. Bajram banka ili bajramluk je nešto što se čeka i čemu se raduje. Bajram je i praznik praštanja i izmirenja. Običaj je da se vjernici, koji su iz bilo kojeg razloga bili posvađani, izmire na Bajram.

Najčešći bajramski ručak u Bosni i Hercegovini počinje supom ili čorbom, nakon čega slijedi varivo, sarma, bosanski lonac i slična jela. Poslije toga služe se pite, pa pečeno meso s povrćem...

Bajramski specijaliteti su begova čorba, bosanski lonac, hadžijski ćevap, različite dolme i sarma. Na stolu su nezaobilazne i različite pite. Slatkiši su vrlo bitan element bajramske trpeze, a najčešće su to baklava, ružice, tufahije i halva.