<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gdje ljetovanje košta najmanje, a gdje najviše

Najpovoljnija odmarališta u ovoj godini su Kosta del Sol i Bugarska, dok su Italija i Francuska najskuplje.

25. juli 2014, 12:00

Putnici su upozoreni da tipične potrepštine na odmoru, poput kreme za sunčanje i repelenta za insekte, u nekim odmaralištima koštaju i do 80 posto više.

Oni koji odluče da jedu u restoranima, primijetit će da su cijene na najpopularnijim odmaralištima pale i za 46 posto. To je slučaj sa Sorentom u Italiji i Porečom u Hrvatskoj, navodi Daily Mail.
Cijene su porasle na Majorci, koja je trenutno jedno od najskupljih mjesta u Evropi na kojima možete jesti.

Do takvih rezultata došlo je istraživanje britanskog Post Office Travel Moneya, koji je ispitao cijene tipičnih potrepština za turiste u 13 najpopularnijih odmarališta.

Istraživanjem je obuhvaćena cijena obroka za porodicu s predjelom i desertom, potrepštine za plažu, sokovi i alkoholna pića.

Najpovoljniji je Sunčev brijeg u Bugarskoj gdje trošak za navedene stvari iznosi 84 eura.

Sljedeće najpovoljnije odmaralište je Kosta del Sol, gdje pomenute stvari koštaju 101 euro, a prati ga Krit (110 eura).

Uprkos padu cijena obroka, Sorento je jedno od najskupljih odmarališta, gdje ljetne potrepštine koštaju u prosjeku 180 eura. Skuplja je samo Nica u Francuskoj – 187 eura.

Kantica i lopatice za igranje u pijesku koštaju samo dva eura na Kritu, ali u Nici ćete za njih morati izdvojiti 10 eura. Porcija pomfrita je na Sunčevom brijegu 80 centi, a u Nici više od četiri eura.

Radiosarajevo.ba