<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Optužnica za ratne zločine u Prijedoru

SARAJEVO

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mitra Vlasenka /59/, Radeta Vlasenka /54/ i Drage Končara /55/, koja ih tereti za zločini protiv čovječnosti tokom 1992. godine na području Prijedora.

25. juli 2014, 12:00

 Optuženima se na teret stavlja da su od maja do jula 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske /VRS/, postupali protivno odredbama međunarodnog prava, vršeći progon bošnjačkih i hrvatskih civila na području Prijedora i naselja Kozarac, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su optuženi za ubistvo osam osoba iz Kozarca i jednog lica iz Trnopolja. Tijela šest žrtava pronađena su i eskhumirana, dok se za tijelima dvojice ubijenih još traga.

Rade Vlasenko je optužen da je tokom jula 1992. godine, sa još jednim pripadnikom VRS-a, iz logora Trnopolje izveo maloljetnog M.M. koji je odveden na prinudne radove, nakon čega je ubijen, da bi nakon rata bio ekshumiran i identifikovan.

Tužilaštvo je saopštilo da će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od stotinu materijalnih dokaza, uključujući i dokumentaciju o ekshumiranju i identifikaciji ubijenih.

Optuženi se nalaze pod mjerama zabrane napuštanja mjesta boravka i drugim zabranama koje im je odredio Sud BiH za vrijeme postupka.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.