<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NSA špijunirala Borisa Tadića, Nedžada Brankovića i Stjepana Mesića

&quot;Kriptom&quot;

Američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) špijunirala je 2009. godine i državnike zemalja sa Balkana, među kojima su i tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Federacije BiH Nedžad Branković, objavila je digitalna biblioteka "Kriptom", koja se bavi objavljivanjem povjerljivih dokumenata.

25. juli 2014, 12:00

U informaciji, koju je objavila biblioteka "Kriptom", ističe se da su 2009. godine špijunirani i tadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, premijer Albanije Sali Beriša i premijer Kosova Hašim Tači.

Američka agencija je te godine špijunirala i ruske državnike Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva, grčkog Kostasa Karamanlisa, francuskog Nicolasa Sarkozyja, kubanskog Raula Castra i afganistanskog Hamida Karzaija.

Špijunirani su, takođe, i tadašnji predsjednik Venecuele Hugo Chavez, zatim zvaničnici Belgije, Izraela, Bolivije, Paragvaja, Kine, Španije, Nikaragve, Egipta, Sjeverne Koreje, Južne Koreje, Irana, Turske, kao i Silvio Berlusconi iz Italije.

Njemački magazin Spiegel ranije je objavio da je NSA razvila računarski sistem za obradu obavještajnih signala pod kodnim imenom "Nymrod" sa mogućnošću da obradi milione izvještaja i sortira informacije o ciljanim osobama iz telefonskih zapisa, faksova i računarskih podataka.

Magazin tvrdi da je do dokumenta o tome došao zahvaljujući bivšem službeniku NSA Edwardu Snowdenu, te navodi da je 122 svjetskih lidera predmet ovog sistema.

Tada je objavljeno 12 imena špijuniranih državnika, među kojima se ističu i njemački kancelar Angela Merkel, sirijski predsjednik Bashar al-Assad, kao i nekadašnji premijer Ukrajine Julija Timošenko.

Digitalna biblioteka "Kriptom" objavila je sada 76 imena, a ranije je najavila da će do kraja jula objelodaniti imena svih 122 špijunirana državnika.