<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Širom svijeta protesti protiv terora u Gazi

&#39;Palestinci nisu teroristi&#39;

Diljem svijeta se već danima organizuju masovni protesti, na kojima se nerijetko okupi i do stotinu hiljada osoba, zbog izraelskih napada na Pojas Gaze u kojima je do sada poginulo preko 800 osoba

25. juli 2014, 12:00

I danas su nakon klanjanja džuma - namaza, sedmične muslimanske molitve, održani protesti u nekoliko zemalja, javlja Anadolu Agency (AA)

U mnogim gradovima su održani protesti podrške Gazi u okviru obilježavanja "Dan Kudsa 2014", koji se u znak podrške Palestini obilježava svakog posljednjeg petka u ramazanu. Demonstranti u svijetu su poručili da Palestinci nisu teroristi.

Do sada su se okupljali građani od Indije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Grčke, Venecuele, Francuske, Velike Britanije pa do Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji traže hitni prekid napada na Gazu.

U Parizu se tako prije nekoliko dana okupilo nekoliko hiljada demonstranata iako su vlasti u toj zemlji pokušale da spriječe održavanje protesta protiv izraelskih napada na Gazu.

Slični protesti su održani i na centralnom trgu u New Yorku. Na protestima su učestvovali ne samo muslimani nego i pripadnici drugih vjera i nacija.

Okupljeni su oštro osudili izraelske napade na Gazu dodajući kako će izraelski političari odgovarati za svoje zločine nad Palestincima.

Demonstranti su tom prilikom nosili transparente na kojima je pisalo “Slobodna Palestina”, “Ukinite embargo nad Gazom”, i “Izrael ubija djecu”.

- Protesti ispred ureda Ujedinjenih nacija u Ženevi

Nekoliko hiljada demonstranata okupili su se prethodnih dana ispred ureda Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi kako bi izrazili nezadovoljstvo protiv izraelske ofanzive nad Palestincima.

Također, na protestnoj šetnji za Gazu u Atini se okupilo oko 20 hiljada ljudi. Demonstranti su otišli pred zgradu izraelske ambasade na koju su bacali balone ispunjene crvenom farbom.

Sarajevo se pridružilo drugim gradovima u protestima protiv izraelskih napada. Naime, Udruženje Palestinska zajednica u BiH u suorganizaciji s Udruženjem Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva i Udruženjem ''Mladi muslimani'' u Sarajevu je prije nekoliko dana organiziralo protestnu šetnju u znak osude brutalne agresije na Pojas Gaze.

Nekoliko stotina učesnika protestne šetnje okupili su se ispred Sebilja odakle su mirno i s transparentima prošetali do BBI centra.

Oko 100.000 osoba prije nekoliko dana u Londonu je protestovalo protiv izraelskih zračnih i kopnenih napada na Gazu.

Naime, organizatori protesta iz Udruženja "Stop the War" saopćili su da su na protestima učestvovali ne samo muslimani nego i pripadnici drugih vjera i nacija. Okupljeni demonstranti su uzvikivali "Sram te bilo premijeru David Cameron” i "Slobodna Palestina" pozivajući na hitno zaustavljanje napada na nevine civile.

U više gradova Danske su također, održani protesti protiv izraelskih napada na Gazu. U Kopenhagenu su demonstranti postavili tabute koji su simbolizirali djecu, žene, mladiće i starije osobe koji su poginuli u stravičnom izraelskom napadu na Gazu.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, od početka izraleskih napada na Pojas Gaze, 7. jula, do danas ubijeno je 828 osoba, dok je ranjeno najmanje 5.300, prenosi Anadolu Agency.

Izrael i dalje nastavlja žestoku vojnu ofanzivu, kršeći sve rezolucije Ujedinjenih nacija i norme međunarodnog prava. Među ubijenima je najmanje 201 dijete, 99 žena i 52 starije osobe.