<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kovačević: Prisluškuju nas mimo standarda

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević upozorio je da se prisluškivanje i presretanje komunikacija u BiH vrši mimo evropskih standarda.

26. juli 2014, 12:00

Kovačević je istakao da niko ne zna šta se radi sa nastalim materijalima, nema statistike o tome koliko je zakonitog presretanja komunikacija od policije u toku godine i nema mogućnosti revizijskog postupanja.

Prema njegovim riječima, dodatni problem predstavlja nezainteresovanost za rješavanje ovog pitanja.

"Stiče se utisak da ovakvo stanje odgovara svima, što nije istina", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je inspektorima Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH nedavno u sva tri vodeća telekom operatera u BiH onemogućena kontrola zakonitosti presretanja telekomunikacija, odnosno pristupa ličnim podacima.

"Naše inspektore, koji imaju sertifikat za pristup tajnim podacima, samo je interesovalo da li iza svakog naloga za prisluškivanje postoji odobrenje suda, što bi bio dokaz da je to presretanje zakonito", pojasnio je Kovačević.

On je naglasio da će Agencija nastaviti sa aktivnostima koje podrazumijevaju saradnju sa nadležnim komisijama Parlamentarne skupštine BiH i zajedničkim upravnim odborom, a nije isključeno i kažnjavanje operatera.