<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Papa preklinje: Prekinite ratove

Papa Franjo je danas uputio emotivan apel za mir u svijetu, koji nije bio predviđen u sklopu redovnog nedjeljnog blagoslova na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

27. juli 2014, 12:00

Poglavar Rimokatoličke crkve, porijeklom iz Argentine, pri kraju blagoslova je govorio o stogodišnjici početka Prvog svjetskog rata i dodao da misli na sve ljude na Bliskom istoku, Iraku, a posebno Ukrajini, preneo je Rojters.

Papa je zatim, drhtavim glasom, direktno apelovao na prekid svih sukoba u svijetu.

"Molim vas, prestanite! Iz sveg srca vas molim, vrijeme je da tome dođe kraj. Molim vas da stanete", zavapio je on.

Papa Franjo nije direktno pomenuo izraelsku ofanzivu u pojasu Gaze, tokom koje je poginulo više od 1.000 civila, među kojima i više desetina dece, ali je njegov apel upućen nedugo nakon što je obustavljen prekid vatre na tom području.

"Braćo i sestre, neka nikad ne bude rata! Moje misli su prije svega sa svom djecom, koja su lišena nade u život vrijedan življenja i nade u budućnost. To su mrtva djeca, ranjena djeca, osakaćena djeca, siročad, djeca koja se igraju stvarima koje su našli nakon granatnih napada, djeca koja više ne mogu da se smiju", rekao je papa.