<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Restoran u kojem vam kuvaju zatvorenici

"Tihar Food Court" je novi restoran u Nju Delhiju, u kojem se poslužuju uobičajena tradicionalna indijska jela. I dok ćete sličnu ponudu naći i u ostalim indijskim restoranima, ono što "Tihar" razlikuje od drugih jeste što jela pripremaju zatvorenici koji kaznu služe u poznatom zatvoru "Tihar".

28. juli 2014, 12:00

 Restoran je otvoren početkom mjeseca, a sve sa ciljem rehabilitacije dugogodišnjih osuđenika, piše The Hindu.

Još je riječ o projektu u eksperimentalnoj fazi, ali kako se radi o najvećem zatvoru u jugoistočnoj Aziji, nema sumnje da će ikada nedostajati osoblja.

Sam izgled restorana je veoma jednostavan, djeluje kao da je riječ o jednom sasvim običnom restoranu. Ipak, cijeli restoran su uredili i dekorisali zatvorenici, koji su zidove ukrasili svojim umjetničkim radovima. Inače, trenutnu postavu restorana čini sedam osuđenika, dok je menadžer zapravo jedan od zatvorskih čuvara. Među osoblje restorana izabrani su samo oni koji su tokom izdržavanja kazne pokazali dobro ponašanje.

Ipak, nije samo dobro ponašanje uslov; kako bi zatvorenici napustili zatvorski kompleks i odradili svoju smjenu u restoranu, moraju imati najmanje srednje obrazovanje, te da posljednjih 12 godina imaju besprijekoran dosije.

Uglavnom prednost imaju zatvorenici koji bi trebalo uskoro da izađu iz zatvora, tako da ne mogu doći u iskušenje da pobjegnu. Iz zatvorskog kompleksa do restorana najčešće dolaze sami, bez ikakvog nadzora, a rukovodstvo zatvora kaže da je taj odnos zasnovan na međusobnom povjerenju.

Početkom godine izabrani zatvorenici su prošli specijalni kurs, gdje su obučeni za kuvanje i posluživanje hrane. Takođe, nakon rada u restoranu zatvorenici dobijaju preporuke koje mogu iskoristiti kada odsluže kaznu. Zatvorenici radeći u restoranu dobijaju i platu, koja iznosi 1,2 dolara dnevno, a koju oni štede i čuvaju za izlazak iz zatvora.

U restoranu se služi hrana koju isključivo prave zatvorenici, od krastavčića, pomfrita, pa do ukusnih jela. Najskuplje jelo na meniju košta 2,5 dolara, dok je najjeftinije oko 16 centi.

Sunil Gupta, portparol zatvora, kaže da se sav prihod restorana ostavlja sa strane za obuku budućih zatvorenika:

"Restoran ssmo otvorili da bismo zaposlili naše zatvorenike, ali i da bismo ukazali na pozitivne aspekte rada u zatvoru", kaže Gupta.

Jedan od zatvorenika koji rade u restoranu je i Sureš Kumar, koji posljednjih 12 godina služi kaznu zbog ubistva. Dnevno radi 11 sati - kuva, služi i pere suđe. "Ovo je tek početak, tako da svi radimo sve", objašnjava Kumar i dodaje: "Još nam kuhinja nije u potpunosit opremljena, pa se većina hrane kuva u zatvoru, a onda nam je dopremaju u restoran", kaže on.

Oni koji su imali prilike da posjete restoran, kažu da je su istinski uživali, posebno što je usluga besprijekorna: "Iako će se mnogima učiniti da je hrana prosječna, meni je najbitnije da je cijeli prostor čist, zaista čist. Malo koji restoran ima ovakve higijenske uslove", kaže Gurav Hupta, bankar koji je imao prilike da posjeti restoran.

Inače, restoran ima i svoju stranicu na Facebooku, gdje gosti ocjenjuju uslugu, daju kritike ili sugestije. Kada je riječ o hrani i ukusu, većina gostiju im je dala najvišu ocjenu: "Hrana je zaista ukusna, usluga vrhunska, a cijeli prostor je izuzetno čist, za šta im dajem čistu desetku", napisala je Bumika Dabas, koja je bila gošća restorana.