<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poslanici tuže CIK?

<p>U dosadašnjem postizbornom periodu nagledali smo se svega i svačega. Bilo je tu kupovanja mandata, pokušaja blokada i deblokada, "podmetnutih bombi" u salama gdje se sjednice održavaju... i na kraju ipak vlast nije formirana.<br />

07. februar 2011, 12:00

Kako saznaje MOJportal.ba, ono što bi moglo uslijediti je do sada neviđeno na ovim prostorima. Naime, ako su tačne informacije sa kojima raspolažemo, moglo bi doći do masovnog podizanja tužbi protiv Centralne izborne komisije, a od strane izabranih poslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Naime, prema našim informacijama, ukoliko im odmah ne budu uručeni certifikati, izabrani poslanici će tužiti CIK jer im ova institucija onemogućava obavljanje njihove delegatske dužnosti.

Iako je Centralna izborna komisija djelimično izvršila svoj dio posla kada su u pitanju posredni izbori time što je potvrdila izabrane delegate, njima nikada nije dostavljeno bilo kakvo uvjerenje ili zakonom predviđeni certifikat o izboru koji im omogućuje početak obavljanja dužnosti na koju su izabrani.

Nije tajna da stranke potpisnice programske Platforme, a prije svega SDP i SDA, smatraju da CIK ima značajnu ulogu u blokadi procesa formiranja vlasti. Osim toga, javna je tajna da postoji značajan politički uticaj na ovu instituciju budući da je dobar dio članova CIK-a ranije bio politički aktivan ili veoma blizak političkim strankama.