<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Večernji trening ne remeti san

Novo istraživanje pokazalo je da se osobe koje su vježbale sat i po prije spavanja su kraće budne, manje bude tokom noći i duže spavaju u dubokom snu.

28. juli 2014, 12:00

Preporuka da veče nije vrijeme za vježbanje poslije najnovijih nalaza švajcarskih naučnika sa Univerziteta u Bazelu mogla bi da “padne u vodu”. Prema njihovim zaključcima fizička aktivnost kasno uveče, ipak, ne remeti san, kao što se dosad vjerovalo.

U istraživanju su učestvovala 52 ispitanika prosječne starosti od 19 godina.

Učesnici istraživanja su praktikovali sportske aktivnosti do oko 90 minuta prije odlaska na spavanje, poslije čega je ustanovljeno da je intenzivnije vježbanje povezano s kraćim periodima budnosti, manjim šansama za buđenje tokom noći i dužim trajanjem dubokog sna.

- Vjerujemo da ova studija ima potencijal da rasvijetli duboko ukorenjeno mišljenje i demotivaciju da uveče nikako ne treba vježbati - kaže vođa istraživanja Serž Brand sa Univerziteta u Bazelu.

Učesnici su ispunili svoju standardnu rutinu tokom ove studije i bavili se sportom od sat do sat i po vremena uveče, a završili su oko sat i po prije odlaska u krevet.

Prije odlaska na počinak, učesnici su sumirali svoje raspoloženje i nivoe apetita, kako bi se ocijenilo koliko su naporno vježbali. Takođe tokom noći su praćeno pomoću sprave koja mjeri obrasce sna - EEG.

Oni koji su vježbali, zaspali su brže, budili su se manje puta tokom noći i duže spavali u dobokom snu, piše “Sleep Medicine”.