<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da li je ovo kraj za auto limare?

Izgleda da se era savršeno ravnog lima približava kraju. U potrazi za što efikasnijim automobilima, naučnci ispituju mogućnost automatskog mijenjanja površine vozila sa ciljem smanjenja otpora vazduhu. Golf loptice su poslužile kao inspiracija.

28. juli 2014, 12:00

To praktično znači da bi uskoro nepravilnosti na površini vašeg ljubimca mogle biti namjerno pravljene, a sve pomoću novih materijala i tehnologija.

Istraživanja na polju aerodinamike su pokazala da glatke površine ne znače maksimalnu brzinu, što se najbolje vidi na primjeru golf loptica.

Neravnine prilikom leta izazivaju mini-turbulencije, a iako bi zdrav razum mogao da nas navede na suprotan zaključak, to pri velikim brzinama smanjuje otpor vazduha.

Kako je situacija suprotna pri niskim brzinama, inženjer Pedro Reis i njegov tim sa čuvenog MIT-a su napravili prototip loptice koja prilikom leta prelazi iz potpuno glatke u neravnu. Reis veruje da bi njegov materijal smorph mogao da se koristi i na automobilima, ali i letjelicama ili u izgradnji zgrada.