<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sindikat traži od Vlade RS da stavi van snage odluku o ukidanju Kliničkog centra Banjaluka

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske ne prihvata odluku Vlade RS-a kojom se ukida Klinički centar u Banjoj Luci te traži da se ona odmah stavi van snage.

28. juli 2014, 12:00

Tvrde da je ukidanjem jedinog kliničkog centra u RS-u Vlada RS „ilegalno provela konačni i završni akt urušavanja zdravstvenog sistema i potpuno se neosnovano odrekla ustavnih nadležnosti RS-a u oblasti organizovanja zdravstvene zaštite“.

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu u saopćenju navodi da svako dalje provođenje ove neprihvatljive odluke može proizvesti teške i nepopravljive pravne, ekonomske i mnoge druge posljedice na postojeći ustavom utvrđeni sistem zdravstvene zaštite u RS-u, kao i na profesionalni, socijalni i ekonomski status zdravstvenih radnika zaposlenih u Kliničkom centru u Banjoj Luci.

Direktne i teške posledice može da ima i na osnovna prava pacijenata i osiguranika koji iz obaveznih doprinosa finansiraju zdravstvenu zaštitu u RS-u.

-Ukoliko vlasti odbiju da ukinu navedenu odluku, Unija sindikata radnika u zdravstvu će preduzeti sve potrebne mjere i sva pravna i druga sredstva sindikalne borbe da se navedena odluka formalno ospori i na sve zakonite načine onemogući njeno provođenje – upozoravaju iz Upravnog odbora Unije sindikata radnika u zdravstvu RS-a.

Također, izražavaju i sumnje „u postojanje dobre namjere Vlade RS-a, koja je u tajnosti na nelegitiman i potpuno ilegalan način provela odluku o ukidanju Kliničkog centra u Banjoj Luci, a naročito sumnjuju u povezanost ove nelegane odluke sa zaključivanjem brojnih sumnjivih ugovora o građevinskim radovima na rekonstrukciji i nabavci opreme za sada bivši Klinički centar, kao i dugogodišnjem, svjesnom i neopravdanom gomilanju enorminih dugovanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi za koje niko nije odgovarao“.

Tvrde i da je sve to ovu zdravstvenu ustanovu konačno dovelo u potpuni finansijski kolaps.