<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kineska roba zatrpava BiH

Vrijednost kineske robe uvezene u BiH u prvoj polovini ove godine dostigla je 586 miliona maraka, što je za čak 166 miliona više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

28. juli 2014, 12:00

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević rekao je da je u prvom polugodištu 2014. uvezeno 79.907 tona kineske robe iz Kine i drugih zemalja, dok su u istom periodu lani uvezene 60.283 tone ove robe.

Kada je u pitanju uvoz kineske robe samo iz Kine za šest mjeseci je na tržište BiH plasirana roba u vrijednosti 269 miliona, dok je u istom prošlogodišnjem periodu njena vrijednost iznosila 126 miliona KM. Struktura uvezenih kineskih proizvoda je veoma šarolika, a najveći dio se odnosi na robu široke potrošnje.

Dok kineska roba sve više zatrpava tržište BiH, izvoz u Kinu je simboličan. Iz BiH je u prvom polugodištu na kinesko tržište izvezena 5.591 tona robe vrijednosti šest miliona KM.

- U istom periodu 2013. godine iz BiH je direktno u Kinu izvezena roba u količini od 3.293 tone, čija je vrijednost iznosila pet miliona KM - kazao je Kovačević i dodao da u Kinu najviše izvozimo drvo, građu, mrki ugalj i kamene blokove.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović smatra da je sve veći uvoz kineske robe posljedica pada platežne moći stanovnika, koji se zbog toga odlučuju za kupovinu jeftinih proizvoda.

- Cijena kineske robe je prihvatljivija u poređenju sa cijenom robe iz drugih zemalja, a niža je čak i od cijene domaćih proizvoda, zbog čega stanovnici sve više kupuju te proizvode, iako je njihov kvalitet veoma loš - kazao je Petrović.

On je naglasio da do sada nisu imali pritužbi na kvalitet robe iz Kine, jer kupci znaju da je ta roba loša.

- Potrošači znaju šta kupuju i zbog cijene se svjesno odlučuju za robu lošeg kvaliteta. Nekvalitetna i jeftina roba uvoziće se u BiH sve dok platežna moć stanovnika ne krene uzlaznom putanjom - istakao je Petrović.

Falsifikovana roba

U BiH se često pokušava uvesti i falsifikovana roba, odnosno kopija poznatih svjetskih brendova.

- Ukoliko otkrijemo pokušaj uvoza robe koja je falsifikat poznatih svjetskih brendova, zaustavljamo pošiljku i pozivamo ovlašćenog zastupnika za uvoz konkretne robne marke, koji potvrđuje da li je riječ o falsifikatu - rekao je Ratko Kovačević.