<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

I EU i Rusija gube milijarde

Gubici Rusije zbog ekonomskih sankcija Evropske unije dostići će, prema ocjeni Brisela, oko 100 milijardi evra za dvije godine.

28. juli 2014, 12:00

Sličnu štetu može da pretrpi i evropska privreda.

Izvor u EU, upoznat sa paketom ekonomskih sankcija koji se razmatra u Briselu, saopštio je danas internet izdanju EUObservera, da će donošenje tih mera koštati Rusiju 23 milijarde evra ove i 75 milijardi evra naredne godine.

Međutim, zemlje EU će takođe trpeti zbog ograničenja pristupa Rusije finansijskom tržištu, kao i zbog zabrane isporuka oružja, kao i robe i tehnologije dvostruke namjene. Evropska komisija procjenjuje da gubici EU mogu da dostignu 40 milijardi evra ove i oko 50 milijardi evra 2015. godine, jer će, kako se očekuje, Rusija primeniti recipročne mjere na trgovinske i finansijske sankcije, piše sajt blizak EU.

Prema njegovim podacima, to izaziva posebnu zabrinutost u ekonomski ugroženim zemljama južne Evrope, posebno Italije. Na prošlonedjeljnom zasjedanju Komiteta stalnih predstavnika zemalja EU, južnoevropske zemlje su pozvale kolege da razmotre negativne posljedice uvođenja ekonomskih sankcija protiv Rusije, prenosi EUObzerver.

Predloženi paket ekonomskih sankcija prema Rusiji, stalni predstavnici zemalja EU će razmotriti u utorak u Briselu.

Istočni komitet njemačke ekonomije, koji predstavlja kompanije koje posluju u Rusiji, procijenio je da će ekonomske sankcije ugroziti 350.000 radnih mjesta, direktno vezanih za njemačko-ruske trgovinske odnose. Ipak, predsjednik komiteta Ekhard Kordes izrazio je spremnost da podrži sankcije prema Rusiji, bez obzira na njihov povratni negativan efekat po nemačke kompanije, navodi se na sajtu.