<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Žestoke borbe u Pojasu Gaze

Izraelska vojska je sa kopna, mora i iz vazduha nastavila gađati ciljeve u Pojasu Gaze. U južnim i centralnim dijelovima Pojasa Gaze ubijeno je, prema palestinskim izvorima, 26 ljudi. Jedina elektrana još je u plamenu.

29. juli 2014, 12:00

U Pojasu Gaze je ubijeno i pet izraelskih vojnika, koji su se sukobili sa militantnim Palestincima. Napadači su kroz jedan tunel dospjeli u Izrael. U utorak (29.07.) rano ujutro je u Tel Avivu po prvi put odjeknuo alarm za uzbunu. 

Na područje Izraela je iz Pojasa Gaze ispaljeno osam raketa, od kojih su dvije, prema izraelskim navodima, pale deset kilometara južno od Tel Aviva. Povrijeđenih nije bilo. I u drugim izraelskim gradovima su odjekivali sirene za uzbunu.

Bombarduje se i luka u Gazi

Tokom jednog od napada na Gazu pogođena je i razorena kuća vođe Hamasa Ismaila Hanije, saopšteno je iz palestinskih izvora. Ni on, ni članovi njegove porodice nisu u tom momentu bili u kući, javila je Hamasova TV-stanica Al Aksa, čija je zgrada također bombardovana. "Potresle su je tri snažne eksplozije", javio je dopisnik CNN-a iz Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima pogođena je i jedina elektrana u Pojasu Gaze, koja trećinu domaćinstava snabdijeva strujom. Navodno je elektrana već satima u plamenu. Međunarodni Crveni krst javio je da je situacija sa snabdijevanjem i pružanjem pomoći stanovništvu u Pojasu Gaze sve gora i da rezerve lijekova polako nestaju.

Ban Ki Moon zabrinut

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon izrazio je zabrinutost zbog izvještaja koji govore da je Izrael desetine hiljada ljudi u Pojasu Gaze natjerao na bijeg. "Ukoliko je to tačno, onda će to imati kobne posljedice za civile, opkoljene u ovom dijelu Pojasa Gaze, koji su već iskusili veliku patnju. Ban je u tom kontekstu upozorio na to da organizacije UN-a, koje djeluju u Gazi, nemaju resursa da se pobrinu o dodatnom, ogromnom talasu očajnih izbjeglica. Dodao je i da se neprijateljstva moraju okončati.

Prilikom izraelskih napada je od 8. jula ubijeno više od 1.100 ljudi, saopšteno je iz palestinskih izvora. Više od 6.500 je povrijeđeno. Izraelska vojska je saopštila da su na njenoj strani do sada poginula 53 vojnika, od kojih je deset smrtno stradalo u ponedjeljak (28.7.2014.). Osim toga ubijena su i tri izraelska civila.

Najavljena nova diplomatska inicijativa

Američki ministar vanjskih poslova John Kerry je izjavio da nastavlja napore u pogledu uspostavljanja primirja. Dodao je i da bi kriza u regionu mogla biti okončana "kada bi Hamas i druge terorističke grupe bile razoružane".

Francuski predsjednik Francois Hollande je izjavio da su se politička vođstva SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije dogovorila da udvostruče napore kako bi doprinijeli da dođe do prekida vatre.

Deutsche Welle