<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Top 10 načina kako prevariti turistu

Puno vam se puta čini da ste sigurniji kada putujete nego kada se nalazite u sopstvenom gradu. Međutim, to uopšte ne mora da bude istina, osim ako ne živite u Kolumbiji ili Kongu - postoje opasnosti kojih morate biti svjesni u svakom dijelu svijeta.

29. juli 2014, 12:00

Pročitajte, upamtite, i uvijek imajte na umu da budete pažljivi sa svojom imovinom, svijet je pun svakakvih ljudi... 

Lažni policajci 

Uz lažne policajce, koje preplašite traženjem njihove značke, ovo u nekim zemljama rade i pravi policajci. Uporno pregledaju vaš pasoš kako bi pronašli nekakvu grešku s vašom vizom. Kad vam je i pronađu, ili ne pronađu, nude vam da platite kaznu u kešu, direktno njima i sve će biti u redu. Ako ostanete pribrani i ponudite da taj problem riješite kod njih u stanici, sigurno ćete ih uplašiti, a greške će trenutno nestati. 

Super cijene za nakit 

Puno puta se može desiti da vas na ulazu u tržni centar neko ponudi zlatnim, srebrnim ili dijamantnim nakitom po fenomenalnoj cijeni, koja je toliko primamljiva da biste odmah kupili nekoliko komada. Razmislite još jednom. Postoje pravi trgovci nakitom koji nikada svoju robu ne nude na ulazima ovakvih centara, kao i šverceri koji žive od naivaca. 

Taksi 

Vozači taksija će iskoristiti svaki trik samo da vam nabiju cijenu. Bilo da se radi o nekoj taksi koju putnik mora da plati, ili da se radi o tome da vas voze kroz razne uličice samo kako bi povećali cijenu. Oni će učiniti sve da iznos vožnje bude veći. Koristite samo licencirane taksije. A ako nema licenciranih, onda probajte da unapred dogovorite cenu, i platite tek kad vas dovezu na cilj. 

Tajmšer 

Šetate ulicom i zaustavi vas naočit mladić koji vam nudi tiket uz pomoć kog možete osvojiti neku od vrijednih nagrada - majicu, novac ili čak putovanje. Vi ogrebete tiket, i gle čuda, osvojili ste vrijednu nagradu. Sve što morate učiniti jeste da sjednete s mladićem u auto i odvezete se do hotela po svoju nagradu. Ako vam do ove tačke još nije ništa sumnjivo onda morate provjeriti svoja čula. Jer sigurno ništa niste osvojili. Na kraju će vas odvesti u hotel, zatvoriti u sobu s drugim turistima i održati vam prezentaciju o tajmšer apartmanima. Još ćete na kraju biti prisiljeni da kupite jedan. 

Restoran je zatvoren 

Sigurno ste se našli u situaciji kad ste sjeli u taksi i rekli vozaču da vas odvede u željeni restoran na večeru. Uprkos tome što ste vi prije nekoliko dana napravili rezervaciju, vozač vas uvjerava da taj restoran ne radi. Naravno da će vam pokušati prodati svakojake priče jer dobijaju proviziju po dovedenom gostu. Ne dajte se smesti i insistirajte na tome da vas odvede u tačno određeni restoran. 

Prevara skuterima 

Uvijek vam je bila želja da iznajmite skuter i vozite se po prirodi i uživate u njenim ljepotama, kad se najednom iznajmljeni skuter - iznenada pokvari. Nazovete iznajmljivača koji ljubazno dođe po vas i motor i odvede vas do servisera. Serviser uredno nabije cijenu, a vlasnik skutera insistira da vi platite štetu. Druga mogućnost. Iznajmili ste skuter, ostavili svoj pasoš kod iznajmljivača i dobili ste jedan primjerak ključa, a iznajmljivač je sebi ostavio drugi. Vi odlutate, zaključate skuter i odlučite da se odmorite na predivnoj plaži. Nakon povratka s plaže vidite da vam je skuter ukraden. Hoće to... Insistirajte na tome da vam daju sve ključeve, i uvijek imajte sa sobom kopiju pasoša kako biste izbjegli neugodnosti. 

Prevare u klubu 

Prilazi vam lijepa djevojka i uz razgovor ju pozovete na piće. Uredno sjedate za sto i svako naručuje za sebe. Razgovor teče i teče, a isto tako i pića. Na kraju ostajete sami s povećim računom koji naravno morate sami platiti. Uvijek imajte na umu da većina ovih djevojaka radi za barove i klubove i masno su plaćene za to da vas natjeraju da im kupite skupa pića. 

Hotelske prevare 

Prvo i osnovno - hotel se plaća na odlasku, kako ne biste unaprijed platili sobu koja na slikama izgleda fenomenalno, a unutra je čisti užas. Standardi se moraju poštovati, a pravila bi trebalo da važe za sve jednako. Međutim, često hotel s četiri zvjezdice u Njemačkoj nije isto što i hotel s četiri zvjezdice u Bangkoku, tako da se spremite na nešto manje luksuza. 

Mijenjačnica na putu 

Čovjek na sred glavnog trga menja 20% povoljnije nego mjenjačnica? To se jednostavno ne dešava.