<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evo šta se desi kada političari počnu da žive na minimalcu

Ako vam se čini da nikad niste videli političara kako jede sendvič s parizerom, to je vjerovatno zato jer nikada ni nećete.

29. juli 2014, 12:00

A upravo su takve scene bile stvarnost prošle nedjelje u Vašingtonu gdje su tri političara prihvatila izazov pod nazivom “Live the Wage”, unutar kog nedjelju dana žive na minimalnoj američkoj plati od 77 dolara nedjeljno.

Demokrate Tim Rajan i Jan Šakovski pridružili su se bivšem guverneru Ohaja Tedu Striklendu u ovom izazovu tokom kog su spomenuti iznos morali da razvuku na nedjelju dana, računajući na svakodnevne troškove, hranu, ali i stanarine i režije, piše ABC.

Kongresnik Rajan kazao je da se na ovo odlučio kako bi skrenuo pažnju na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju radnici na minimalnoj plati.

"Sinoć sam našao ostatke kikirikija u kancelariji, a pojeo sam i malo voća koje je takođe ostalo tamo. Juče sam potrošio sedam dolara na nekoliko konzervi sardina i vrećicu krekera", kazao je za ABC.

I Jan Šakovski počela je ovaj izazov u četvrtak.

"Ovo vam u potpunosti promeni perspektivu. Čak i iskustvo kupovine: obično sastavljam listu na koju idu stvari koje mi trebaju, koje želim. Jako rijetko razmišljam o tome koliko koštaju. Obično hodam po prodavnici, vidim nešto za šta mislim da je dobro i ubacim to u kolica. Toga nema kad ste na ovakvom budžetu. Ne postoji nikakva spontanost", kazala je.

S druge strane Striklandje otišao u Mekdonalds kako bi isprobao njihov meni za dolar. Na kraju je objavio fotku svog ručka za dva dolara i 20 centi i uz nju napisao: "Ovdje radnici zaslužuju povišicu".

On je svoj izazov priveo kraju, ali u članku sa utiscima priznao je da nije uspio da izdrži do kraja sa 77 dolara.

Ono što ga je najviše zabrinulo je nemogućnost da se sa takvom platom jede zdravo: "Svježe voće i povrće teško je pronaći po cijeni koja će odgovarati takvom budžetu. Okrenuo sam se hljebu, puteru od kikirikija i bananama. To je sve što sam mogao da iskombinujem prošle nedjelje kad sam otišao u prodavnicu. I zato sam jeo u Mekdonaldsu".

Šakovski i Rajan takođe su se na društvenim mrežama požalili da je ovaj izazov težak. "Postoji jako puno ljudi koji ovo rade jako dugo i želimo da ukažemo na poteškoće koje se pritom događaju. Jasno nam je da se ne stavljamo tačno u istu poziciju, ali zbog ovoga se barem priča o minimalnoj plati".