<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Američki marinci obučavaju Oružane snage BiH za suzbijanje nemira

Vježba na Manjači

Američki marinci su protekle sedmice u Sarajevu obučavali pripadnike Oružanih snaga u Bosni i Hercegovini za suzbijanje nereda, te upotrebu nesmrtonosnog oružja, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

29. juli 2014, 12:00

 Informaciju o obuci potvrdio je i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.

Kada izbiju neredi, a policija je nadjačana onda se drugi nivo odbrane mora uključiti navodi se u tekstu koji je objavljen povodom dolaska američkih vojnih stručnjaka.

Početkom godine, tačnije 7. februara u BiH su započeli neredi u kojima je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, kantonalnih vlada u Sarajevu i Tuzli te Arhiv BiH.

Američki oficiri su u kasarni Oružanih snaga na Manjači vršili obuku bh. vojnika za korištenje specijalnih oružja poput električnih šokera, pušaka sa nesmrtonosnom municijom, specijalnih pendreka i bacača granata za razbijanje grupa nasilnih demonstranata. 

Narednik Abdulah Huseinefendić izrazio je tim povodom zadovoljstvo obukom koju su prošli sa američkim marincima, te posebno činjenicom da su naučili koristiti specijalna oružja, posebno električne šokere poput „Tasera 26“.