<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Meteorolozi objavili upozorenje: Vrijeme će u srijedu biti izuzetno opasno!

CRVENI ALARM

Očekuju se izraženi grmljavinski pljuskovi, obilna kiša, snažan vjetar i mogućnost pojave pijavica

29. juli 2014, 12:00

Izrazito nestabilnom vremenu u Hrvatskoj i dalje nema kraja. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u srijedu će se kiša, pljuskovi i grmljavina sa sjevernog Jadrana proširiti na cijelu državu.

Ponegdje se očekuju i obilnije oborine, najizglednije u noći i prijepodne na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, u Gorskome kotaru i Lici, a od sredine dana i poslijepodne u središnjim predjelima i u Dalmaciji.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, u Slavoniji jugoistočni, a na Jadranu jako i vrlo jako jugo i jugozapadnjak, na sjevernom dijelu u skretanju na buru i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 20, na Jadranu od 21 do 24, a najviša dnevna uglavnom između 23 i 28, u Slavoniji do 30°C.

Meteoalarm je za čitavu Hrvatsku za srijedu izdao niz upozorenja. Za Liku i Gorski kotar objavljena je crvena uzbuna, odnosno upozorenje najvišeg stupnja. Razlog su izraženiji lokalni grmljavinski pljuskovi pri čemu bi moglo napadati do 80 litara kiše po četvornom metru.

Crveno upozorenje znači da se očekuje izuzetno opasno vrijeme te da je prognoziran iznimno intenzivan meteorološki događaj. 'Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život', pojašnjavaju u Meteoalarmu.

Za cijelo hrvatsko priobalje te zapadni i sjeverni dio unutrašnjosti objavljeno je narančasto upozorenje. Na području Istre, Kvarnera i srednje Dalmacije očekuju se grmljavinski pljuskovi i do 50 litara kiše po četvornom metru, a pritom će puhati vrlo jako jugo s udarima bržim od 65 kilometara na sat.

Na krajnjem jugu države uz jugo i grmljavinske pljuskove postoji opasnost i od pojave pijavica.

Narančasto upozorenje znači da je vrijeme opasno zbog neuobičajenih vremenskih prilika. Pritom su mogući šteta i ljudske žrtve.

Za Slavoniju i Baranju Meteoalarm je objavio najniži, žuti stupanj upozorenja zbog najavljene obilne kiše. 'Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima', upozorava Meteoalarm Slavonce.

U DHMZ-u za četvrtak u kopnenim područjima najavljuju manje toplo vrijeme, ponegdje s kišom, izraženijom u središnjim predjelima i u Gorskome kotaru. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. U petak i subotu ugodno toplo i barem djelomice sunčano, ali ipak uz mogućnost lokalnih pljuskova, uglavnom u Slavoniji i gorju.

Na Jadranu u četvrtak mjestimice pljuskovi s grmljavinom, osobito u Dalmaciji. U petak i subotu sunčano i vrlo toplo. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak.

Izvor Jutarnji list