<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pomoć u Maglaj dolazi sporo, građani postaju nestrpljivi

Moguća blokada puteva

Bez obzira na nedaće, narod u Maglaju obradovao se Bajramu, džamije su bile pune, a radost Bajrama podijelila se s rodbinom i prijetljima, kazao je načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

30. juli 2014, 12:00

S druge strane, Maglaj se još uvijek suočava s posljedicama majskih poplava, ali i novih jer se rijeka Jablanica sa svojim pritokama izlila, te oštetila novih 30-ak objekata.

"Narod očekuje pomoć države. Sve ovo što smo dosad radili, radili smo preko humanitarnih organizacija i iscrpili smo sve mogućnosti. Mi se obraćamo, ciljano ambasadama država koje nisu učestvovale na Donatorskoj konferenciji, pa pokušavamo da nešto obezbijedimo Maglajlijama" – kazao je Mustabašić navodeći da je još uvijek aktivno 100-ak klizišta.

" Pet-šest ugrožava stambene objekte. U Bradićima radi Komisija za procjenu šteta da se vidi koji je broj objekata neuslovan, ali je vrlo teško dati procjenu. Nismo htjeli raditi proizvoljno, imamo stručnjake. Sanacija klizišta je jako skup proces. Mnogi moraju napustiti svoje domove. Borimo se, ali pomoć dolazi sporo, a građani su nestrpljivi. Bojim se blokade puteva, općine" – kazao je Mustabašić za Patriu.

Načelnik je još jednom pozvao donatore da pomoć ne dijele proizvoljno, jer su česte zloupotrebe gdje neko pomoć dobije nekoliko puta, a drugi nikako.

"Nadam se da ćemo i taj problem riješiti za nekoliko dana, imamo ažurirane spiskove prema kojima se treba dijeliti pomoć" – naglasio je Mustabašić.