<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

TE Gacko ponovo radi

GACKO

Termoelektrana /TE/ Gacko, nakon uspješno završenog remonta, sinhronizovana je na mrežu i očekuje se njen pouzdan i stabilan rad, kao i ispunjenje plana proizvodnje, potvrdio je Srni izvršni direktor za poslove proizvodnje električne energije i razvoj ovog preduzeća Borislav Vujičić.

30. juli 2014, 12:00

On je istakao da je remont, koji je bio planiran da se završi za 40 dana, urađen dan ranije, te da je akcenat stavljen na poboljšanje efikasnosti kotlovskog postrojenja i iskorišćenje raspoložive toplote iz gatačkog lignita.

"Na turboagregatu su urađene revizije svih uređaja i dijelova koji su predviđeni za nivo redovnog remonta", kaže Vujičić i dodaje da su na dimnjaku termoelektrane, čija je visina 162 metra, urađeni specijalistički i investicioni radovi.

Prema njegovim riječima, tokom remonta se posebno istakla aktivnost i zalaganje vlastite stručne i radne snage.

Vujičić kaže da se na deponiji Termoelektrane nalazi oko 140 hiljada tona lignita, a u spremnicima za mazut 1.400 tona mazuta, te da su Rudnik i TE Gacko, Elektroprivreda Republike Srpske i Ministarstvo industrije,  energetike i rudarstva preduzeli značajne aktivnosti da se obezbijedi dovoljna količina goriva za kontinuirani rad Termoelektrane.

Sredstva za remont, koji je koštao oko šest miliona KM, obezbijeđena su iz vlastitih sredstava TE Gacko, a radove su izvodili radnici preduzeća, dok su za specijalističke poslove bili angažovani drugi izvođači.