<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evo kako da ubrzate iPhone...

Na starijim modelima iPhone-a, kao što su 4/4s već neko vrijeme se može primjetiti značajnije usporenje. Dok neki za to krive iOS 7 i brojne animacije koje je ta verzija Apple-ove mobilne platforme donijela, izvjesnije je da su novije aplikacije optimizovane za najsvježiji hardver. Ima li spasa?

30. juli 2014, 12:00

Brojne stranice pružaju besmislene savjete poput gašenja aplikacija iz multitasking interfejsa i sl, a korisnici i sami postaju sve opsjednutiji tim radom, izvijesno u uvjerenju da će im to ubrzati uređaj. Doduše, valja imati na umu kako postoji i niz izuzetaka - Skype, navigacione aplikacije, Spotify i sl. koje obično uistinu rade u pozadini i crpe resurse sistema. Treba znati da su aplikacije do danas ipak značajno napredovale, a većinu vremena Apple-ov sistem uistinu automatski oslobađa resurse - kad god je to potrebno.

Naravno, to ne važi nužno u slučaju da je korisnik napravio jailbreak i instalirao aplikacije iz Cydije, koje služe za postizanje 'stvarnog multitaskinga'. Nešto bolje baratanje memorijom se možda može izvesti i pomoću besplatne aplikacije na App Store-u pod nazivom Battery Doctor, a koja će usput pomoći i u optimizaciji potrošnje uređaja. S obzirom na to da je app zvanično odobren od Applea i da je u Store-u, svedoči tome kako neće učiniti ništa loše po uređaj.

Isto tako, valja zaboraviti na poboljšanje performansi u igrama, koje jednostavno zahtijevaju najnoviji mogući hardver. Šta god korisnici činili, šansa za dobijanje fluidnog broja frejmova u praksi je ravna nuli - osim ako ta aplikacija nema kakve postavke za smanjenje kvaliteta.

Kad je tek postao dostupan, iOS u verziji 7 je bio prilično problematičan za starije uređaje (pa i neke novije, ako se uzmu u obzir iPad tableti). Međutim sa verzijom 7.1 brojne stvari su ispeglane, a dijelove "vizuelno primamljivog" materijala koji crpi resurse je uvijek moguće deaktivirati. Nezavisno od toga, stariji uređaji poput iPhonea 4 se i dalje "najbolje osjećaju" na iOS platformi u verziji 6.x. One koji sumnjaju u brzinu izvođenja aplikacija na iOS 6.x, svakako vrijedi uputiti na test koji su napravili na stranici Ars Technica.

Možda najvažnija stavka u optimizaciji iPhone-a jeste provjeriti zauzeće memorije uređaja. U slučaju da je prostora za skladištenje ostalo (pre)malo, događa se situacija slična onoj na SSD pogonima u računarima - performanse postaju sve lošije. S obzirom na to da korisnici nerijetko skupe na desetine nepotrebnih aplikacija i da se fotografije i filmići iz uređaja nikad ne smještaju negdje drugdje, mjesta za poboljšanje svakako ima.

Tu u priču ulazi i brisanje cookie-ja iz Safarija. Brojne Macove stranice iz nekog razloga savjetuju resetovanje pa čak i restore uređaja, u slučaju da je situacija zaista neupotrebljiva. Bilo kako bilo, treba znati kako uskoro stiže i iOS u verziji 8, baš kao i novi uređaji. Možda je stiglo i vrijeme za kupovinu nečeg novijeg.