<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Istekao rok za registraciju birača iz inostranstva

Rok za registraciju birača iz inostranstva istekao je u ponoć.

30. juli 2014, 12:00

'’Centralna izborna komisija /CIK/ BiH juče do 16.00 časova primila je ukupno 41.649 zahtjeva za glasanje izvan BiH’’, izjavila je Srni portparol Komisije Maksida Pirić.

Ona je navela da je u toku obrada pristiglih zahtjeva.

"Među njima ima i duplih i nepotpunih prijava, a najkasnije do 18. avgusta imaćemo utvrđen izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH", dodala je Pirićeva.

Prema njenim riječima, CIK će obraditi i sve one prijave koje stignu putem pošte i na čijem poštanskom pečatu bude datum zaključno sa 29. julom.

Pirićeva je objasnila da svi koji su podnijeli prijavu za glasanje izvan BiH, a čija prijava iz nekog razloga ne bude prihvaćena, mogu ostvariti biračko pravo 12. oktobra u BiH ukoliko imaju važeće CIPS identifikacione dokumente.

"Te osobe već se nalaze na biračkom spisku, ali za glasanje u BiH", rekla je Pirićeva, podsjećajući da je u BiH od 2006. godine na snazi pasivna registracija birača, što znači da birači dobijanjem lične karte bivaju uvršteni u centralni birački spisak.

U ponoć je istekao i rok za promjenu biračke opcije u Brčko distriktu, ali u CIK-u još nemaju podatke o tome.