<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Parlament BiH odobrava dva nova kredita u iznosu od oko 135 miliona KM

Sporazumom o finansiranju: projekat hitnog oporavka od poplava između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj planirano je kreditno zaduženje od 65 miliona KM. Predviđeno je i davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke - distribucija električne energije u BiH: za finansiranje potprojekata Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg - Bosne namijenjeno je 20 miliona, a Elektroprivrede BiH 15 miliona eura.

30. juli 2014, 12:00

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sutrašnjem zasjedanju predviđeno je da da saglasnost za ratifikaciju dva kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od oko 135 miliona konvertibilnih maraka (KM), javlja Anadolu Agency (AA).

Sporazumom o finansiranju: projekat hitnog oporavka od poplava između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj planirano je kreditno zaduženje od 65 miliona KM.

Kako je navedeno, sredstva su namijenjena za "rehabilitaciju ili rekonstrukciju visokoprioritetne javne infrastrukfure na regionalnom nivou putem potprojekta u područjima pogođenim poplavama", u bosanskohercegovačkim entitetima Federacija BiH i RS, te Brčko distriktu.

Rok otplate kredita je 25 godina, što uključuje grejs period od pet godina, te kamatnom stopom od 1,25 posto. Kredit će se vraćati u eurima.

Predviđeno je i davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke - distribucija električne energije u BiH.

Za finansiranje potprojekata  Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg - Bosne namijenjeno je 20 miliona, a Elektroprivrede BiH 15 miliona eura.

Inače, ukupno kreditno zaduženje po Ugovoru sa Evropskom investicijskom bankom je u iznosu od 60 miliona eura. Za finansiranje potprojekata Elektroprivrede RS namijenjeno je 25 miliona eura, ali na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PS BiH nema naznavedeno da će se ratificirati i taj dio zaduženja.

Planirano je i da zastupnici daju saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA).